Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bulharsko zrejme čakajú ďalšie predčasné voľby: Vládu sa vytvoriť nepodarilo

Voľby v Bulharsku
Voľby v Bulharsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Visar Kryeziu)

SOFIA - Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb. Informuje agentúra Reuters.

ITN k tomuto kroku pristúpila po tom, čo najsilnejšia stredopravicová strana GERB a jej donedávna koaličný partner, strana Pokračujeme v zmene (PP) uviedli, že novú vládu už sformovať nemôžu. "Voľby sú najvyššou formou demokracie. Túto zložku (s poverením na zostavenie vlády) budeme držať ešte niekoľko ďalších sekúnd a vrátime vám ju prázdnu s nenaplneným mandátom," povedal podpredseda ITN Ivajlo Valčev prezidentovi.

archívne video

Reakcia KDH na prezidentské voľby (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Radev následne uviedol, že začne hľadať dočasného premiéra, ktorý by sformoval vládu a zorganizoval predčasné voľby. Bulharsko je jednou z najchudobnejších a najviac korupciou postihnutých krajín Európskej únie. V krajine panuje nestabilná politická situácia už od protikorupčných protestov z roku 2020.

Odchádzajúca vláda premiéra Nikolaja Denkova z proeurópskeho zoskupenia PP–DB podala demisiu začiatkom marca v rámci dohody s alianciou GERB-SDS. Tieto dva najsilnejšie politické tábory v Bulharsku sa po vlaňajších parlamentných voľbách dohodli, že sa medzi nimi bude každých deväť mesiacov striedať funkcia predsedu vlády.

Vicepremiérka Marija Gabrielová z aliancie GERB-SDS však začiatkom tohto týždňa oznámila zastavenie rokovaní o novom kabinete. Denkov v stredu potom taktiež odmietol poverenie Radeva na sformovanie vlády.

V minuloročných voľbách vyhrala aliancia GERB-SDS, ktorá získala 69 kresiel v 240 miestnom parlamente. Blok vedený stranou PP získal 64 kresiel. Podľa bulharskej ústavy nie je potrebné pred predčasnými voľbami rozpustiť parlament.

Viac o téme: BulharskoVládaVoľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu