Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V prezidentských voľbách v Senegale porazil opozičný Faye vládneho kandidáta

Bassirou Diomaye Faye
Bassirou Diomaye Faye (Zdroj: TASR/AP Photo/Stefan Kleinowitz)

DAKAR - V prvom kole senegalských prezidentských voľbách zvíťazil opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov. Vyplýva to z oficiálnych predbežných výsledkov zverejnených v stredu.Informuje agentúra AFP.

Víťazstvo Fayeho musí potvrdiť najvyšší senegalský ústavný orgán, čo by sa mohlo stať v priebehu nasledujúcich dní. Fayeho prepustili z väzenia na základe narýchlo schvíleného zákona len desať dní pred nedeľňajším hlasovaním. Po potvrdení výsledkov volieb sa stane vo veku 44 rokov najmladším prezidentom v histórii krajiny. Líder opozície Ousmaneo Sonko bol odsúdený za ohováranie a nemohol kandidovať. Fayeho podporil ako svojho náhradníka.

archívne video

Reakcia KDH na prezidentské voľby (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Faye sľubuje ľavicový panafrikanizmus a prerokovanie zmlúv so zahraničnými spoločnosťami o ťažbe plynu a ropy. Senegal by ich mal ešte tento rok začať ťažiť z nedávno objavených ložísk. Od získania nezávislosti Senegalu od Francúzska v roku 1960 sa uskutočnilo 12 prezidentských volieb. Po prvýkrát už v prvom kole zvíťazil opozičný kandidát. Z 18 miliónov obyvateľov Senegalu má volebné právo približne 7,3 milióna ľudí. Pôvodný termín volieb bol 25. februára, ale odklad volieb vyvolal najhoršiu politickú krízu a násilnosti.

Viac o téme: VoľbyOpozíciaSenegalBassirou Diomaye Faye
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu