Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Veľké vyzbrojovanie v Česku: Armáda plánuje nákup desiatok moderných tankov Leopard a tisícok ručných granátov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Po tom, ako získalo Česko od Nemecka ako dar 14 tankov Leopard 2A4, sa armáda rozhodla aj naďalej modernizovať svoje tankové vojsko. Plánuje nakúpiť 76 moderných obrnencov Leopard 2A8. Okrem toho ponúklo Českej republike rozšírenie daru a možnosť odkúpiť aj ďalšie stroje, píše web CZdefence.cz.

„Ak by sme využili všetky tieto možnosti, mohla by naša armáda mať už koncom roka 2025 kompletne prezbrojený tankový prápor podľa štandardov NATO,“ uviedol námestník ministerstva obrany František Šulc. Okolo rokov 2030 až 2032 by mala mať 120 tankov Leopard všetkých typov, píše web.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 764 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Tanky Leopard sú vo výbave viacerých štátov NATO. „Existuje možnosť vytvorenia ideálnych podmienok pre plynulé začlenenie tankov Leopard 2A8, o ktorých obstaraní prebiehajú v súčasnosti rokovania s nemeckou stranou a pri ktorých sa počíta, že budú dodané v rokoch 2027 až 2030. Možnosť súbežného používania tankov Leopard 2A4 a 2A8 poskytuje do budúcnosti možnosť pokrytia potrieb aktívnej zálohy tankového vojska a tiež vytvorenie nevyhnutne nutných mobilizačných rezerv,“ povedal Šulc.

Zároveň dodal: „Tie počty sa nemenia, to znamená 76 tankov 2A8 vo všetkých verziách... Mali by sme situované tankové vojsko, vrátane podpory nielen ťažkej brigády, ale aj strednej brigády, teda okolo roku 2030 až 2032 asi 120 tankov všetkých typov, to znamená aj tých špeciálnych.“

Ako uviedol náčelník Generálneho štábu generálporučík Karel Řehka, modernizácia tankovej výzbroje by bola splnením záväzku voči NATO na ťažkú brigádu. "Ťažká brigáda musí disponovať aspoň štyrmi novými prápormi, z ktorých jeden musí byť tankový," vysvetlil Řehka na zasadnutí výboru na obranu. Nové tanky si vyžiadajú aj navýšenie počtu príslušníkov práporu približne o 200 osôb.

Na výbore sa rokovalo aj o zaobstaraní granátov od firmy Colt CZ Defence Solutions. Až do súčasnosti Česko objednalo 281 250 kusov ručných granátov. „Ako armáda v oblasti ručných granátov sme v situácii, keď nemáme požadované zásoby, ktoré by sme potrebovali mať. A aj z hľadiska aliančných štandardov to je jeden z tých typov munície, ktoré potrebujeme doplniť,“ povedal Řehka.

Výbor nakoniec rokoval aj o prenájme bojových lietadiel JAS-39 Gripen.

Viac o téme: TankyČeská armádaLeopard 2A8
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu