Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Za rohom sa na vás môže vyrútiť tank! Ozbrojené sily upozorňujú na presuny nových Leopardov

Leopard 2A4
Leopard 2A4 (Zdroj: MO SR)

TREBIŠOV - Ozbrojené sily SR upozorňujú občanov Slovenska na presun nových tankov Leopard 2A4. Trebišovskí tankisti si ich presun precvičia v nasledujúcich dňoch na trase Trebišov- Nový Ruskov- Sečovce- Zbehňov- Malé Ozorovce- Veľké Ozorovce. Kolónu budú sprevádzať vozidlá vojenskej polície a ozbrojených síl.

archívne video

Minister obrany Jaroslav Naď privítal nemeckú kolegyňu Christine Lambrechtovú a symbolicky si prevzal kľúče od tanku Leopard 2A4 (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Uvedená aktivita je riadne plánovaná súčasť skúšok novozavedenej výzbroje tankového práporu. "Vzhľadom na špecifiká cestného presunu upozorňujeme verejnosť pre zachovanie vlastnej bezpečnosti, na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky pri strete s kolónou, ako aj pokynov vojenskej polície,“ uvádzajú Ozbrojené sily.

Na zabezpečenie presunov po cestných komunikáciách sú nové tanky vybavené pásmi s gumovými pätkami, ktoré zabraňujú poškodeniu povrchov ciest. Vzhľadom na celkovú hmotnosť tankov Leopard je prekonávanie mostov na trase presunu povolené jediným vozidlom, prechádzajúcim stredom mostovky, čo môže v týchto priestoroch spolu s obmedzenou rýchlosťou presunu spôsobovať krátkodobé zdržanie ostatných účastníkov cestnej premávky. "Za spôsobené obmedzenia sa vopred obyvateľom ospravedlňujeme, je však potrebné v súčasnej zhoršenej bezpečnostnej situácii udržiavať vycvičenosť tankových osádok,“ vysvetľujú OS SR.

Vojakov čaká s novými tankami taktický výcvik

Tankový prápor je súčasťou ťažkej mechanizovanej brigády, ktorej vybudovanie je hlavným záväzkom SR voči spojencom v rámci NATO. Nové Tanky Leopard 2A4 sú súčasťou výzbroje trebišovského tankového práporu a svojimi takticko-technickými parametrami podstatnou mierou zvyšujú spôsobilosti pozemných síl OS SR.

V priestoroch posádkového cvičiska Veľké Ozorovce sa tankisti s novými bojovými tankami zúčastnia taktického výcviku, ktorý preverí ich profesionalitu pri ovládaní modernej výzbroje a preskúša novo inštalované prostriedky komunikačných a informačných systémov tak, aby boli pripravení plniť základnú úlohu, ktorou je obrana obyvateľov Slovenskej republiky.

Viac o téme: TrebišovOzbrojené sily SRLeopard 2A4
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu