Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Poľsko odvolalo svojho generála z postu veliteľa Eurocorps

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VARŠAVA - Poľsko v stredu s okamžitou platnosťou rozhodlo o odvolaní generála Jaroslawa Gromadziňského z postu veliteľa Zboru rýchlej reakcie európskej armády (Eurocorps). Bude čeliť inšpekčnému konaniu, informuje agentúra AFP a PAP.

K rozhodnutiu odvolať Gromadziňského do Poľska došlo po tom, čo "Vojenská kontrarozviedka (SKW) iniciovala preskúmanie bezpečnostnej previerky generála, pretože o ňom získala nové informácie," uvádza sa v stredajšom vyhlásení poľského ministerstva obrany.

archívne video

Summit Vyšehradskej skupiny V4 v Prahe (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

Podľa ministerstva bude okamžite vymenovaný iný dôstojník, ktorý prevezme velenie Eurocorps. Gromadziňsky funkciu prebral vlani koncom júna po Belgičanovi Petrovi Devogelaerovi v rámci rotujúceho velenia.

Eurocorps je mnohonárodný integrovaný armádny zbor

Eurocorps je mnohonárodný integrovaný armádny zbor v rámci Európskej únie a združuje vojakov zo šiestich členských krajín - Belgicka, Francúzska, Luxemburska, Nemecka, Španielska a Poľska. Jeho poslaním je koordinovať rozsiahle mnohonárodné operácie pre EÚ a NATO, pričom za istých okolností môže veliť pozemným silám v počte do 60.000 vojakov. Jeho sídlom je Štrasburg - mesto, ktoré sa stalo symbolom francúzsko-nemeckého zmierenia a európskej integrácie.

Viac o téme: OdvolaniePoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu