Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Poľsko nevyhostí izraelského veľvyslanca za jeho komentáre k útoku v Gaze

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VARŠAVA - Poľsko nevyhostí izraelského veľvyslanca Jacova Livnea za jeho výroky k útoku izraelskej armády na humanitárny konvoj WCK, pri ktorom zahynul poľský občan. V piatok to vyhlásil Andrzej Szejna, štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí. Informuje o tom agentúra PAP a AP.

V piatok si Livneho predvolalo poľské ministerstvo zahraničných vecí, pričom stretnutie prebehlo v napätej atmosfére. Szejna veľvyslancovi osobne tlmočil oficiálny protest Poľska pre jeho nedávne výroky. Livne sa za ne počas stretnutia ospravedlnil; poľská diplomacia mu tiež tlmočila žiadosť o transparentné vyšetrenie incidentu a prístup ku všetkým informáciám. Žiadala aj vznesenie obvinenia z vraždy a vyplatenie odškodného pre pozostalých. Zabitý Damian Sobol pracoval pre neziskovú organizáciu World Central Kitchen (WCK) doručujúcu potraviny obyvateľom v Pásme Gazy.

WCK v utorok potvrdila smrť siedmich svojich pracovníkov pri leteckom útoku Izraela, ktorí boli z Austrálie, Poľska, Spojeného kráľovstva, jeden mal dvojaké občianstvo Kanady a USA a jeden bol Palestínčan. Izraelská armáda pre pochybenie pri útoku prepustila dvoch vojakov, troch ďalších disciplinárne potrestala. Dôvodom bolo nesprávne použitie kriticky dôležitých informácií a porušenie bojového poriadku. Výsledky vyšetrovania obviňujú majora a plukovníka izraelskej armády z konania na základe nedostatočných informácií, pretože si neprečítali správy upozorňujúce na prevoz humanitárnych pracovníkov osobnými automobilmi namiesto kamiónov.

Viac o téme: útok PoľskoGazaIzraelský veľvyslanec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu