Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Farmári s traktormi protestovali v blízkosti inštitúcií EÚ v Bruseli

Protesty farmárov v Bruseli Zobraziť galériu (3)
Protesty farmárov v Bruseli (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

BRUSEL - Stovky poľnohospodárov v utorok vyjadrovali v Bruseli nespokojnosť so situáciou v agrosektore, pričom požadovali ďalšie podporné opatrenia zo strany EÚ. Informuje o tom správa z agentúry AP a webovej stránky stanice Deutsche Welle (DW).

Poľnohospodári s traktormi sa zhromaždili v blízkosti európskych inštitúcií v belgickej metropole, kde v utorok zasadala Rada EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov (Agrifish). Polícia tam vytvorila bezpečnostný koridor.

archívne video

Protest farmárov pred Ministerstvom pôdohospodárstva v Bratislave (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Niektoré traktory sa však priblížili až k policajným zátarasám a farmári hádzali vajcia a zábavnú pyrotechniku, píše DW s odvolaním sa na belgické médiá, podľa ktorých nimi zasiahli aj niektorých novinárov.

Ďalší demonštranti v rámci protestu podpaľovali balíky slamy na ulici Rue de la Loi v centre Bruselu, na ktorej sa nachádzajú sídla viacerých európskych inštitúcií. Na ulicu tiež nahádzali hnoj, zemiaky či iné poľnohospodárske plodiny.

Farmári s traktormi protestovali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

Polícia na rozohnanie násilných demonštrantov použila slzotvorný plyn. Dvaja jej príslušníci utrpeli zranenia a boli prevezení do nemocnice. Jeden z protestujúcich bol zatknutý za hádzanie zápalných fliaš na policajtov.

"Násilie, podpaľačstvo a ničenie počas protestov sú neprijateľné," uviedla belgická ministerka vnútra Annelies Verlindenová. Vinníci budú podľa jej slov potrestaní.

Farmári s traktormi protestovali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

Poľnohospodári v mnohých členských krajinách EÚ už niekoľko mesiacov vyjadrujú nespokojnosť s podľa nich nadmernou byrokraciou, nespravodlivými obchodnými praktikami, dovozom lacnejších výrobkov zo zahraničia či environmentálnymi opatreniami EÚ. Doterajšie opatrenia Únie na podporu agrosektora označujú farmári za nedostatočné. V Bruseli demonštrovali aj 1. a 26. februára, pripomína DW.

Viac o téme: ProtestNespokojnosťPoľnohospodáriFarmáriBruselBelgickoAgrosektorEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu