Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nemci PRERUŠILI humanitárnu pomoc do Pásma Gazy: TOTO je dôvod, súhlasí aj OSN! Podľa USA je to len POLITIKA Izraela

Humanitárna pomoc, ktorú zhodil Západ pri severnom pobreží Pásma Gazy v pondelok 25. marca 2024 Zobraziť galériu (2)
Humanitárna pomoc, ktorú zhodil Západ pri severnom pobreží Pásma Gazy v pondelok 25. marca 2024 (Zdroj: SITA/AP/Fatima Shbair)

BERLÍN/PÁSMO GAZY – Vojna v Pásme Gazy medzi izraelskou armádou (IDF) a bojovníkmi z radikálnej teroristickej organizácie Hamas trvá už viac ako päť mesiacov. Teroristi majú svoje riadiace stredisko uprostred obývanej zóny plnej civilistov. Mnohých z nich používajú aj ako živé štíty. Humanitárna pomoc je to jediné, čo delí ľudí od smrti. Nemci ju však do vojnovej zóny odmietli posielať.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

Nemecko patrí medzi západné krajiny, ktoré poskytujú humanitárnu pomoc krajinám po celom svete. DPA International uvádza, že vláda v Berlíne deklarovala svoj postoj, keď dodala 45 miliónov eur do UNRWA (Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe). Pomoc má byť poskytnutá Palestínčanom v Jordánsku, Sýrii, Libanone aj na Západnom brehu rieky Jordán. Pásmo Gazy sa však nedočkalo. Podľa Nemcov zostáva pomoc pre túto oblasť dočasne pozastavená. 

"Príspevky sú súčasťou pravidelnej regionálnej podpory pre UNRWA, Agentúru OSN, ktorá pomáha s ťažkými životnými podmienkami a hľadaním práce pre palestínskych utečencov na Blízkom východe", uviedlo nemecké ministerstvo zahraničných vecí.

Izrael vzbudil podozrenia

Aj ďalšie krajiny mali postupovať v prípade Pásma Gazy presne tak ako Nemecko. V januári 2024 Izrael vyhlásil, že obvinil skupinu zamestnancov UNRWA, ktorí sa mali dňa siedmeho októbra 2023 podieľať na teroristických činoch v Izraeli spoločne s teroristami z Hamasu.

Nemci PRERUŠILI humanitárnu pomoc
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/(AP Photo/Majdi Mohammed))

Generálny tajomník OSN António Guterres uviedol, že na základe týchto informácií sa obvinenia zdajú byť dôveryhodné a prisľúbil komplexné objasnenie. V UNRWA prebiehajú dva vyšetrovania, pričom už niekoľko zamestnancov prišlo o svoju prácu. 

Z celkovej sumy 45 miliónov eur pre UNRWA ide 15 miliónov na podporu základných zdravotníckych a vzdelávacích služieb pre palestínskych utečencov v Jordánsku a Libanone, pričom do Libanonu ide ešte ďalších sedem miliónov na program "Cash for Work". Oznámil to nemecký rezort diplomacie.

USA má jasné výhrady

Americký senátor Chris Van Hollen kritizoval obvinenia zo strany Izraela voči Palestínskej utečeneckej agentúre OSN (UNRWA), pričom ich označil za "nehanebné klamstvo". 

"Som presvedčený, že mnoho Američanov ani nevie, čo je v skutočnosti UNRWA. Táto organizácia operuje v Gaze pod velením Scotta Andersona. Je to americký vojnový veterán. Neexistuje žiadna spolupráca medzi Hamasom a UNRWA. Je to mýtus, ktorý šíri Netanjahu (prezident Izraela) a jeho podporovatelia."

"Zhruba od roku 2017 je ich cieľom zrušenie UNRWA. A to nielen v Pásme Gazy, ale aj na západnom brehu rieky Jordán, v Jordánsku a iných krajinách. Nechcú sa zmieriť s tým, že UNRWA existuje. Že existuje organizácia, ktorá pomáha palestínskym utečencom, ktorí sú vysídlení od roku 1948. Svet má povinnosť adresovať pomoc práve sem, na riešenie týchto problémov," vyjadril sa Van Hollen pre Al Jazeera.

Viac o téme: Humanitárna pomocKritikaPrerušenieUSANemeckoOSNBenjamin NetanjahuHamasUNRWAIzrael vo vojneChris Van Hollen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu