Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Na juhu Libanonu utrpeli zranenia štyria pozorovatelia OSN: Počet obetí vojny v Pásme Gazy stúpol

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock)

BEJRÚT/TEL AVIV - Na juhu Libanonu dnes utrpeli zranenia štyria pozorovatelia OSN, keď vykonávali pešiu hliadku na libanonsko-izraelskej hranici. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na misiu OSN UNIFIL, ktorá vo vyhlásení tiež označila takýto incident za "neprijateľný".

gentúra Reuters už skôr dopoludnia informovala s odvolaním sa na dva svoje zdroje, že izraelské ostreľovanie juhu Libanonu ráno zasiahlo vozidlo, v ktorom išli pozorovatelia OSN. Izraelská armáda, ktorá severne od svojej hranice na libanonskom území cieli na tamojšie hnutie Hizballáh, túto informáciu poprela.

archívne video

Hizballáh v Libanone sleduje rovnakú extrémistickú a nebezpečnú ideológiu ako Hamas a strieľa na sväté miesta v Izraeli, uviedol Daniel Hagari (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

"Izraelská armáda nezasiahla dnes vozidlo UNIFIL v oblasti Rmajša," uviedla izraelská armáda podľa Reuters. Obec Rmajš leží na juhu Libanonu pri hraniciach s Izraelom. Reuters predtým uviedla, že vo vozidle išli traja pozorovatelia OSN a jeden libanonský tlmočník.

Taktiež libanonská štátna agentúra NNA dnes uviedla, že pri rannom útoku dronom v oblasti Rmajša bolo zasiahnuté vozidlo mierových jednotiek OSN a že pri tom bolo zranených niekoľko členov jednotiek UNIFIL a jeden libanonský občan. Už v novembri zasiahla izraelská strela vozidlo hliadky UNIFIL v južnom Libanone, incident sa zaobišiel bez zranení.

Jednotky OSN UNIFIL v Libanone majú asi 10-tisíc členov

Jednotky OSN UNIFIL v Libanone, ktoré majú teraz asi 10-tisíc členov, boli vytvorené v roku 1978 a mali dohliadať na odchod izraelskej armády z juhu Libanonu, kam Izrael vpadol kvôli útokom palestínskych radikálov na Izrael, čo neskôr urobil ešte niekoľkokrát. V roku 2000 sa izraelské jednotky z Libanonu stiahli. V roku 2006 ale opäť Hizballáh a izraelská armáda zviedli päťtýždňové boje a odvtedy sa obe strany ostreľujú cez izraelsko-libanonskú hranicu.

Ostreľovanie izraelská armáda a Hizballáh zintenzívnili od vlaňajšieho októbra, keď palestínske hnutie Hamas, spriaznené s Hizballáhom, vykonalo bezprecedentný teroristický útok z Pásma Gazy na Izrael. Od októbra si ostreľovanie cez libanonsko-izraelskú hranicu vyžiadalo smrť asi desiatich izraelských vojakov, na 260 bojovníkov Hizballáhu a tiež niekoľkých izraelských civilistov a šiestich desiatok civilistov na libanonskom území.

Počet obetí vojny v Pásme Gazy stúpol na 32 705

Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy, ktorú rozpútal vlaňajší útok militantného hnutia Hamas na Izrael, stúpol na 32 705, uviedlo v sobotu Hamasom riadené ministerstvo zdravotníctva. Informuje o tom agentúra AFP.

Do najnovšej bilancie je zahrnutých aj 82 osôb, ktoré prišli o život v priebehu posledných 24 hodín. Vo vyhlásení ministerstva v Gaze sa uvádza, že v dôsledku vojny utrpelo zranenia ďalších 75 190 ľudí. Vojna v Pásme Gazy sa začala bezprecedentným útokom Hamasu na juh Izraela zo 7. októbra, ktorý si vyžiadal približne 1160 mŕtvych, prevažne civilistov. Militanti do Pásma Gazy uniesli z Izraela ďalších asi 250 rukojemníkov.

Izraelská armáda v odvete spustila masívnu vojenskú ofenzívu, v rámci ktorej sa pokúša zničiť Hamas. V súčasnosti sa pripravuje na pozemný útok v meste Rafah na juhu palestínskej enklávy, kde sa pred vojnou uchýlilo viac ako milión Palestínčanov. Vo Washingtone by však ešte pred spustením útoku mali prebehnúť rokovania predstaviteľov Izraela a USA.

Na rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN pozitívne reagovalo hnutie Hamas

Bezpečnostná rada OSN v pondelok prvýkrát od začiatku vojny v Pásme Gazy schválila rezolúciu, ktorou vyzvala na prímerie v tejto enkláve. Spojené štáty, ktoré sú spojencom Izraela a predchádzajúce návrhy vetovali, sa zdržali hlasovania.

Na rezolúciu BR OSN pozitívne reagovalo hnutie Hamas a uviedlo, že je pripravené rokovať o prepustení rukojemníkov výmenou za palestínskych väzňov. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tiež schválil nové kolo rokovaní o prímerí medzi Izraelom a Hamasom, ktoré sa uskutoční v Egypt a Katare.

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu, aby prijal viaceré opatrenia v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal mu otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do pobrežnej enklávy, v ktorej podľa odborníkov hrozí hladomor.

Viac o téme: ZraneníOSNLibanonHamasIzael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu