Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

USA schválili ďalšie bomby a lietadlá pre Izrael: Zrušené rokovania by sa mohli uskutočniť v pondelok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin)

WASHINGTON - Vláda amerického prezidenta Joea Bidena v uplynulých dňoch schválila pre Izrael dodávku bojových lietadiel a bômb v hodnote niekoľkých miliárd amerických dolárov, informuje o tom denník The Washingon Post.

Predstavitelia amerických ministerstiev obrany a zahraničných vecí oboznámení so záležitosťou pre The Washington Post uviedli, že tento balík zahŕňa viac než 1800 kusom bômb typu MK 84 a 500 kusov bômb MK 82. Predstavitelia však chceli zostať v anonymite, pretože nedávno schválené dodávky ešte neboli zverejnené.

archívne video

Izraelská armáda útočí na teroristov Hamasu (Zdroj: Facebook/Israel Defense Forces)

Agentúr DPA píše, že americké ministerstvo zahraničných vecí minulý týždeň schválilo dodanie 25 kusov stíhacích lietadiel F-35A Izraelu. Kongres túto dodávku schválil už v roku 2008 a ministerstvo to preto nemuselo opäť oznámiť zákonodarcom. Kongres pred rokom takisto odobril dodanie bômb MK 84 a MK 82.

Bomby MK 84 sú počas izraelského ťaženia v Pásme Gazy spájané s útokmi, ktoré si vyžiadali množstvo obetí, píše The Washington Post. Tento denník dodáva, že USA sú znepokojené v spojitosti s pripravovanou izraelskou ofenzívou v meste Rafah na juhu Pásma Gazy, ktorá môže ohroziť životy tisícov palestínskych civilistov.

Vzťahy sú napäté

Vzťahy medzi Bidenom a izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom sú v súčasnosti napäté, pripomína DPA. Izraelská delegácia mala počas uplynulého týždňa pricestovať do Washingtonu; Netanjahu však cestu zrušil po tom, ako Bezpečnostná rada OSN v pondelok schválila rezolúciu, ktorú USA nevetovali.

Biden však Izraelu aj napriek týmto napätým vzťahom naďalej posiela zbrane a vojenské vybavenie, napísal The Washington Post. BR OSN v pondelok (25. marca) prvýkrát od začiatku prebiehajúcej vojny v Pásme Gazy schválila rezolúciu, ktorou vyzvala na prímerie v tejto palestínskej enkláve. Spojené štáty, ktoré sú spojencom Izraela a predchádzajúce návrhy vetovali, sa zdržali hlasovania.

Zrušené rokovania medzi USA a Izraelom by sa mohli uskutočniť v pondelok

Rokovania predstaviteľov Izraela a USA o plánovanej izraelskej pozemnej ofenzíve v meste Rafah na juhu Pásma Gazy by sa mohli uskutočniť v pondelok. Informuje o tom agentúra DPA, ktorá sa odvolala na americké médiá.

Izraelská delegácia mala do Washingtonu pricestovať už počas uplynulého týždňa. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však jej cestu zrušil po tom, ako Bezpečnostná rada OSN v pondelok (25. marca) schválila rezolúciu vyzývajúcu na prímerie v palestínskej enkláve a USA ju nevetovali.

Izraelská strana navrhla posunúť rokovania na pondelok, uviedla stanica CNN s odvolaním sa na predstaviteľov americkej vlády. Situácia je však komplikovaná, pretože izraelská vláda musí do nedele pripraviť návrh nového zákona o povinnej vojenskej službe ultraortdoxných židovských mužov, píše DPA. Vlani sa skončila platnosť zákona, ktorý im umožňoval výnimku. Zavedené bolo dočasné opatrenie, ktoré je platné len do nedele.

Spojené štáty, ktoré sú spojencom Izraela sa zdržali hlasovania

Zatiaľ nie je známe, či izraelská delegácia bude môcť odcestovať do USA, keď je na stole táto vnútropolitická téma, píše CNN. Americkí predstavitelia uviedli, že presný dátum návštevy ešte nebol určený.

BR OSN v pondelok po prvýkrát od začiatku vojny v Pásme Gazy schválila rezolúciu, ktorou vyzvala na prímerie v palestínskej enkláve. Spojené štáty, ktoré sú spojencom Izraela a predchádzajúce návrhy vetovali, sa zdržali hlasovania. Netanjahu po schválení rezolúcie oznámil zrušenie cesty izraelskej delegácie na vysokej úrovni do Washingtonu.

Viac o téme: StretnutieBombyUSAIzraelBenjamin NetanjahuJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu