Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

BRILANTNÝ ŤAH! Česi spustili pri iniciatíve na pomoc Ukrajine dezinformačnú OPERÁCIU...Rusi sa chytili a hľadajú zradcu

Ukrajinský vojak nesie na fronte delostreleckú muníciu Zobraziť galériu (3)
Ukrajinský vojak nesie na fronte delostreleckú muníciu (Zdroj: SITA/AP/Efrem Lukatsky)

KYJEV – O dodávky zbraní na Ukrajinu sa od začiatku konfliktu stará predovšetkým Západ a jeho spojenci. To však nemusí byť úplná pravda. Česká republika sa zapojila do operácie, ktorej cieľom je dodanie delostreleckej munície nášmu východnému susedovi. Informačná kampaň nabrala tak zmiešanú rétoriku, že dodávateľ môže pochádzať až z troch kontinentov.

archívne video

Naša pomoc Ukrajine je zmysluplná, tvrdí prezidentka (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Česká republika sa rétorikou svojich najvyšších politikov zapojila do brilantnej operácie, ktorej cieľom bude dodanie delostreleckej munície na Ukrajinu. Ako informuje ukrajinská spravodajská agentúra Unian, v súčasnej dobe sa veľmi často objavuje skratka IPSO (špeciálna informačná a psychologická operácia). Anglický ekvivalent PSYOP sa prekladá ako "Psychological operation". Použili ju aj Česi v súvislosti s delostreleckou muníciou. 

IPSO je v prvom rade operácia, ktorá má predovšetkým vojenské ciele. Jej vykonávacou zložkou je armáda (vojaci), i keď sa nevylučuje ani zapojenie civilov. Už z názvu vyplýva, že musí mať psychologické a špeciálne aspekty. V prípade, ak nie sú naplnené všetky tieto body a aj napriek tomu sa píše o operácii IPSO, ide podľa ukrajinského zdroja o dezinformáciu. 

Tajný dodávateľ

V prípade delostreleckej munícii, ktorú administratíva českého prezidenta Petra Pavla a ministerstvo obrany krajiny našli kdesi "mimo EÚ", však ide podľa Unianu o IPSO. Česi najprv prostredníctvom "anonymných vládnych zdrojov" odovzdali západným médiám informáciu, že dodávateľom je Juhoafrická republika. Na druhý deň rovnaké anonymné zdroje už písali, že dodávateľom je v skutočnosti Turecko.

BRILANTNÝ ŤAH! Česi spustili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

O niečo neskôr prenikla na verejnosť informácia o ďalšom možnom zdroji, ktorým mala byť Južná Kórea. Ďalší týždeň zase Maroko a Indonézia. "Všetko mali písať renomované médiá. Skutočný zdroj munície však nikto okrem českých štátnikov nepoznal," uviedla agentúra Unian. 

Druhá fáza

Z českej strany to nebolo všetko. Po uvedení hneď niekoľkých zdrojov to ešte viac zamotali. Rakety pre Ukrajinu nemal dodať len tak niekto, ale "spojenec Ruskej federácie".  Poradca českej vlády pre národnú bezpečnosť Tomáš Pojar iba upresnil, že nejde o Severnú Kóreu. "Dôvernosť je v tomto prípade kľúčová. Rokujeme a budeme rokovať s kýmkoľvek, bez ohľadu na jeho lojalitu či politickú pozíciu. Máme len malé výhrady, ako je Severná Kórea," povedal.

Kremeľ pochybuje 

Splnilo to svoj účel, pretože ruské weby začali hľadať vinníka medzi spojencami Kremľa. Písalo sa o Kazachstane (v súčasnosti rokuje s NATO), Turkménsku (spolupráca s EÚ), Arménsku (pozastavenie účasti v CSTO – Organizácia Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti – bývalé sovietske krajiny). Na zozname bol aj Azerbajdžan či tzv. "krajiny globálneho Juhu", kde patrí Egypt, ktorý odmieta spoluprácu s Ruskom.  

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Česi tak v prvej fáze utajili skutočného dodávateľa a v druhej rozpútali v ruských kruhoch pochybnosti o lojálnosti voči Kremľu. "Pokiaľ ukrajinské ozbrojené sily dostanú muníciu, dodávateľ peniaze a nikto nebude vedieť, o koho ide, operácia sa bude považovať za úspešnú. Tento variant českého IPSO sa môže dostať do učebníc," uviedol Unian s tým, že sa tu otvárajú nové možnosti podpory pre Kyjev a prezidenta Zelenského. 
 

Viac o téme: ČRDezinformácieDodávky zbraníDelostrelecká muníciaVojna na UkrajineZámerné
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu