Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ďalšia ruská hrozba: Voči TAKÉMUTO útoku sme bezbranní! Naše pobrežie sa zmení na RÁDIOAKTÍVNU zónu, tvrdí Diggins

Bývalý plukovník britskej armády Simon Diggins Zobraziť galériu (3)
Bývalý plukovník britskej armády Simon Diggins (Zdroj: Facebook/Vadim Drozdovich)

LONDÝN – Ruská vojna na Ukrajine môže zmeniť geopolitický systém v rámci celej Európy. Najväčšej krajiny sveta sa boja aj aktéri, ktorí patria v Európe medzi najsilnejších a najvplyvnejších. Jedným z nich je Veľká Británia. Keďže celá krajina sa nachádza v sústave ostrov, Rusi ani nemusia zaútočiť priamo na pevninu. Podľa bývalého plukovníka stačí presný zásah do pobrežných vôd.

archívne video

Všetky dôkazy o raketách KĽDR na Ukrajine sú zatiaľ predbežné, tvrdí Blanár (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Bývalý britský plukovník Simon Diggins sa obáva, že Rusko by mohlo rozpútať tretiu svetovú vojnu. Zvlásť osud Veľkej Británie by podľa neho Rusi dokonali jedným vystrelením rakety, ktorá by dokonca ani netrafila britské územie, uvádza Daily Mail. Následné prírodné živly by ale vymazali život z britských ostrovov. 

Vlny cunami

Diggins poznamenal, že raketa by mohla padnúť do Írskeho mora, no proti následnému cunami by bola "Británia bezmocná". Plukovník vo výslužbe sa opiera o fakty, pretože Spojené kráľovstvo podporuje Ukrajinu všetkými možnými spôsobmi od zahájenia "špeciálnej vojenskej operácie" Ruskej federácie na jej území. Už v začiatkoch konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou sa mali podľa Digginsa objaviť návrhy, že Moskva odpáli raketu RS-28 Sarmat do Írskeho mora. 

Ďalšia ruská hrozba: Voči
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Vyvolalo by to vlny cunami. Jeden takýto útok by v podstate zničil celé územie Veľkej Británie. Najvyššie vlny by dosahovali výšku polovice štítu Scafell Pike (978 m.n.m.)." Ako pokračoval, s vodou by sa na britské územie dostala aj veľká úroveň rádioaktivity. „Všetko, čo cunami nezničí, bude rádioaktívne,“ uviedol pre Express.   

Jedna raketa 

RS-28 Sarmat (Satan II), je výkonná medzikontinentálna balistická strela schopná zdemolovať celú krajinu jediným úderom. Plukovník Diggins sa takto vyjadril po tom, ako Putin vyhral posledné prezidentské voľby. Mal získať až 88 percent hlasov voličov, no západné krajiny to považujú za podvod. Následne v prvom povolebnom prejave vyhlásil, že zintenzívni svoju vojnu proti Ukrajine. 

Plukovník Diggins, bývalý veliteľ tankového práporu v britskej armáde, varuje pred reálnym nebezpečenstvom, ktorému môže Británia čeliť do dvoch, troch rokov. Diggins slúžil v Afganistane aj Iraku. Varoval, že Putin skutočne nemá rád Spojené kráľovstvo, "čo z nás robí potenciálny cieľ, pokiaľ sa Rusko rozhodne presadiť svoju vojenskú silu aj za hranicami východnej Európy".

Povedal, že je to zvláštny druh nepriateľstva. "Vždy sme boli silným podporovateľom Ukrajiny. Dodávky zbraní však narúšajú naše zabezpečenie bezpečnosti. Sme len hluční, keď to treba, ale naša armáda bude mať čochvíľa najmenšie počty od napoleonských vojen," dodal s tým, že ruské hrozby musí brať Británia stále s úplnou vážnosťou a žiada o navýšenie vojenských výdavkov do armády. 

Pripraviť sa na vojnu 

Plukovník Richard Kemp vyjadril obavy, že obranné schopnosti Spojeného kráľovstva nemusia zodpovedať rozhodným slovám jeho politikov, najmä v porovnaní s Ruskom. "Vladimir Putin si stojí za svojím, čo znamená, že jeho snahou je obnova Ruska do stavu mocného národa. Svoju ekonomiku pripravuje na potenciálne konflikty," vysvetlil. 

Ďalšia ruská hrozba: Voči
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Začiatkom tohto roka náčelník generálneho štábu generál Sir Patrick Sanders naznačil, že Spojené kráľovstvo sa možno bude musieť pripraviť na konflikt, prípadne bude musieť znovu zaviesť brannú povinnosť, ak dôjde k veľkej vojne s Ruskom.

Dmitrij Kiseljov, jeden z popredných Putinových mediálnych spojencov už v máji 2022 varoval, že "len jeden štart takejto rakety by Anglicko odstránil". Kritici však spochybňujú schopnosť Ruska zničiť Britániu pomocou jedinej zbrane, pričom pochybujú o jej existencii.  
 

Viac o téme: HrozbaRádioaktivitaRuskoLondýnVeľká BritániaBalistická strelaVojna na UkrajineSatan II
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu