Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Antony Blinken pricestoval do Izraela na rokovania o Pásme Gazy

Antony Blinken
Antony Blinken (Zdroj: SITA/AP)

TEL AVIV - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok pricestoval do Izraela na rokovania s premiérom Benjaminom Netanjahuom a jeho kabinetom o situácii v Pásme Gazy, informuje správa agentúry AFP.

Očakáva sa napätá atmosféra počas rokovaní, pretože  Blinken sa pokúsi partnerov presvedčiť, aby nenapredovali v plánoch na rozsiahlu vojenskú ofenzívu v Rafahu, píše na svojej webovej stránke stanica ABC. To by mohlo prehĺbiť humanitárnu krízu v Pásme Gazy.

archívne video

Fico kritizuje Európsku radu, že nemá postoj k situácii v Pásme Gazy (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Rozsiahla vojenská operácia v Rafahu by bola chybou, niečím, čo nepodporujeme," uviedol Blinken vo štvrtok v Káhire. Blinken nNetanjahuovi predstaví alternatívne riešenia situácie s hnutím Hamas v Rafahu. Rokovania budú pokračovať na budúci týždeň, keď do Washingtonu pricestuje izraelský minister obrany Joav Galant a osobitne aj delegácia izraelských predstaviteľov. Na vyslaní tejto delegácie sa Netanjahu dohodol telefonickc v pondelok s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Piatková návšteva Izraela je súčasťou Blinkenovej  šiestej cesty po krajinách Blízkeho východu od vypuknutia vojny v Pásme Gazy. V stredu navštívil Saudskú Arábiu, kde sa stretol s tamojším korunným princom Muhammadom bin Salmánom. V Káhire vo štvrtok o vojne v Pásme Gazy rokoval s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím. Stretol sa aj s rezortnými kolegami z Egypta, Saudskej Arábie, Kataru a Jordánska i ďalšími regionálnymi predstaviteľmi.

Viac o téme: Rokovanie IzraelGazaAntony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu