Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

USA predložili Bezpečnostnej rade OSN rezolúciu vyzývajúcu na okamžité prímerie v Gaze

Antony Blinken
Antony Blinken (Zdroj: SITA/AP)

RIJÁD - Spojené štáty predložili Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov (BR OSN) návrh rezolúcie, v ktorom vyzývajú na "okamžité prímerie spojené s prepustením rukojemníkov" v Pásme Gazy. Uviedol to v stredu večer americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, informuje o tom agentúra AFP.

Washington dúfa, že rezolúciu podporia ostatné krajiny, povedal šéf americkej diplomacie v rozhovore pre saudskoarabské médiá. "Myslím, že by to vyslalo silné posolstvo, silný signál," dodal. Spojené štáty sú hlavný spojenec Izraela a od vypuknutia vojny v Pásme Gazy vlani v októbri viackrát vetovali rezolúciu BR OSN vyzývajúcu na okamžité prímerie v palestínskej enkláve, pripomína AFP.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

"Samozrejme, že stojíme za Izraelom a jeho právom na sebaobranu... ale zároveň je nevyhnutné, aby sme sa zamerali na civilistov, ktorí sú v ohrození a strašne trpia, aby sme im dali prioritu, poskytli im humanitárnu pomoc," uviedol Blinken.

Americký minister zahraničných vecí začal v stredu cestu po Blízkom východe rozhovormi v Saudskej Arábii v nádeji, že sa mu podarí zabezpečiť prímerie vo vojne v Pásme Gazy. Ide o jeho šiestu návštevu na Blízkom východe od útoku hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra, po ktorom izraelská armáda spustila vojenskú operáciu v Gaze.

Pentagón nalieha na Izrael, aby našiel alternatívu k totálnemu útoku na Rafah

Americký minister obrany Lloyd Austin vyzval Izrael, aby zvážil alternatívy k plánovanej pozemnej ofenzíve v meste Rafah na juhu palestínskeho Pásma Gazy. Podľa agentúry DPA sa tak stalo v Austinovom telefonickom rozhovore s izraelským ministrom obrany Joavom Galantom, ktorý sa uskutočnil v noci na štvrtok.

Vo vyhlásení amerického rezortu obrany sa uvádza, že Austin okrem toho naliehal na Galanta, aby Izrael urobil viac pre ochranu palestínskeho civilného obyvateľstva, zaistil bezpečnosť amerického armádneho personálu zriaďujúceho dočasný prístav na pobreží Gazy a rozšíril pozemnú prepravu humanitárnej pomoci do Pásma Gazy.

Do Rafahu sa uchýlil viac ako milión utečencov z iných oblastí Pásma Gazy

Pokiaľ ide o ofenzívu do Rafahu, izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu vyhlásil, že prípravy na ňu budú ešte nejaký čas trvať. Vo svojich plánoch zaútočiť na toto mesto však Netanjahu zostáva neoblomný, konštatovala DPA. Pripomenula, že do Rafahu sa pritom uchýlil viac ako milión utečencov z iných oblastí Pásma Gazy.

Vzhľadom na zúfalú humanitárnu situáciu v tejto palestínskej enkláve i na civilné obete, Washington v posledných týždňoch používa voči izraelskému vedeniu čoraz tvrdšiu rétoriku. USA sa však zároveň naďalej považujú za akéhosi ochrancu záujmov Izraela. Spojené štáty každý rok podporujú Izrael miliardami dolárov, pričom značná časť tejto sumy smeruje na protiraketovú obranu a inú vojenskú techniku, doplnila DPA.

Viac o téme: RezolúciaUSAIzraelPalestínaHamasPásmo GazyBR OSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu