Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bezpečnostná rada OSN by mala hlasovať o americkej rezolúcii o prímerí a rukojemníkoch v Gaze

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

NEW YORK - Bezpečnostná rada OSN by mala v piatok hlasovať o americkom návrhu rezolúcie na "okamžité prímerie" v Pásme Gazy spojené s prepustením rukojemníkov. Oznámil to vo štvrtok hovorca americkej veľvyslankyne pri OSN Lindy Thomasovej-Greenfieldovej, informuje agentúry AFP.

Rezolúcia USA "jednoznačne podporí prebiehajúce diplomatické úsilie zamerané na zabezpečenie okamžitého prímeria v Gaze ako súčasti dohody o rukojemníkoch," uviedol vo vyhlásení hovorca Nate Evans. Dodal, že BR OSN bude mať príležitosť "hovoriť jedným hlasom" a tiež "vyvinúť tlak na Hamas", aby akceptoval dohodu o prímerí, o ktorej sa rokuje.  

archívne video

Fico kritizuje Európsku radu, že nemá postoj k situácii v Pásme Gazy (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Spojené štáty, ktoré sú hlavným spojencom Izraela, od vypuknutia vojny v Pásme Gazy vlani v októbri už viackrát vetovali obdobné rezolúcie BR OSN vyzývajúce na okamžité prímerie v palestínskej enkláve, pripomína AFP.

Od vtedy, ako koncom februára takto zablokovali alžírsky návrh rezolúcie vyzývajúcej na "okamžité humanitárne prímerie" v Gaze, rokovali americkí predstavitelia o alternatívnom návrhu. Ten sa mal zamerať na podporu diplomatického úsilia na dosiahnutie šesťtýždňového prímeria výmenou za prepustenie rukojemníkov.

Podľa zdrojov z prostredia diplomacie mal pôvodný americkej rezolúcie len malú šancu prejsť hlasovaním BR OSN, takže v stredu bola členom tohto orgánu rozoslaná revidovaná verzia návrhu. Podľa jedného z diplomatických zdrojov sa však stále diskutuje aj o inom, alternatívnom návrhu rezolúcie, ktorý podporili viacerí nestáli členovia Rady a o ktorom by sa tiež mohlo hlasovať v priebehu piatka. Tento text, do ktorého mala možnosť nahliadnuť AFP, "požaduje okamžité humanitárne prímerie pre obdobie (moslimského pôstneho) mesiaca ramadán", ktorý sa začal 10. marca a potrvá do 9. apríla.

Británia a Austrália varujú pred následkami

Británia a Austrália varovali v piatok pred možnými devastačnými následkami pozemnej ofenzívy izraelskej armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Odsúdili tiež inváziu Ruska na Ukrajinu, informuje agentúra AFP a Reuters.

Po stretnutí austrálskych a britských ministrov zahraničných vecí a obrany v austrálskom meste Adelaide zverejnili spoločné vyhlásenie, v ktorom poukazujú na potrebu "okamžitého zastavenia bojov" v Pásme Gazy, aby sa umožnilo prúdenie humanitárnej pomoci a boli prepustení rukojemníci. Ide podľa nich o kľúčový krok na ceste k trvalému a udržateľnému prímeriu.

"Vzhľadom na veľký počet vysídlených ľudí, ktorí našli v oblasti útočisko, a nedostatok bezpečných miest v Gaze, sú ministri hlboko znepokojnení potencionálne devastačnými následkami pre civilnú populáciu pri rozšírení operácie izraelskej armády do Rafahu," uvádza sa vo vyhlásení. Izrael tvrdí, že pozemná invázia do Rafahu je potrebná na zničenie palestínskeho militantného hnutia Hamas. Pred následkami pre vyše milión Palestínčanov, ktorí tam našli útočisko, však varujú mnohé krajiny vrátane Spojených štátov.

Austrália a Británia vyzvali na prímerie v Gaze len niekoľko hodín pred hlasovaním Bezpečnostnej rady OSN o americkom návrhu rezolúcie na "okamžité prímerie" v Pásme Gazy. Takáto rezolúcia by podľa AFP vytvorila tlak na Izrael, aby zmiernil ofenzívu v Gaze, ktorá si podľa tamojších úradov vyžiadala už takmer 32.000 obetí na životoch.

Britskí a austrálski ministri tiež odsúdili "nezákonnú a nemorálnu inváziu" Ruska na Ukrajinu, pričom požadujú, aby Rusko svoje vojská stiahlo. "Ministri vyzvali všetkých tých, čo majú blízke vzťahy s Ruskom, predovšetkým Čínu, aby sa vyhli tomu, že budú akýmkoľvek spôsobom pomáhať Rusku pri pokračovaní jeho vojny a presvedčili Rusko, aby skončilo svoju nezákonnú vojnu," uvádza vo vyhlásení.

Čína podporuje zmysluplné kroky BR OSN

Čína podporuje kroky Bezpečnostnej rady (BR) OSN na ukončenie bojov v Pásme Gazy. Oznámilo to v piatok čínske ministerstvo zahraničných vecí, pričom neuviedlo, či Peking podporí návrh rezolúcie Spojených štátov o okamžitom prímerie v Gaze. Informuje správa agentúry AFP.

"Čína podporuje Bezpečnostnú radu v čo najskoršom prijímaní ďalších zodpovedných a zmysluplných krokov zameraných na nepoľavujúce snahy o ukončenie bojov v Gaze čo možno najskôr," uviedol hovorca čínskej diplomacie Lin Ťien.

Spojené štáty by mali v piatok predložiť v BR OSN návrh rezolúcie, ktorá hovorí o potrebe okamžitého prímeria v Gaze. Od začiatku vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas vlani v októbri USA opakovane používali právo veta v BR OSN a blokovali rezolúcie vyzývajúce na okamžité prímerie. Naposledy ho využili koncom februára.

Americkí predstavitelia odvtedy pracovali na alternatívnom texte rezolúcie, ktorý sa zameriava na podporu diplomatických snách a šesťtýždňové prímerie výmenou za prepustenie rukojemníkov. Podľa AFP, ktorá nahliadla do textu, však rezolúcia explicitne nevyzýva na prímerie, ale poukazuje na jeho nevyhnutnosť.

Hovorca čínskej diplomacie v piatok reagoval vyhýbavo na otázku, či Peking túto rezolúciu podporí. "Medzinárodne spoločenstvo očakáva, že Bezpečnostná rada si bude dôrazne plniť svoje povinnosti," uviedol Lin. "Pri palestínsko-izraelskej záležitosti musíme rešpektovať dejiny a fakty, počúvať a rešpektovať pozíciu a hlas väčšiny arabských krajín a čo najskôr realizovať prímerie a ukončenie bojov," uviedol Lin s tým, že Čína podľa toho hodnotí kroky, ktoré prijíma BR OSN.             

Viac o téme: RukojemníciPrímerieRezolúciaOSNGaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu