Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rusko a Čína sa dohodli s húsíami na ochrane svojich lodí v Červenom mori

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hani Mohammed, File)

BENGALÚRU - Čína a Rusko dosiahli dohodu s jemenskými povstalcami húsíami, že nebudú útočiť na ich komerčné lode v Červenom mori. Uviedla to spravodajská televízia al-Arabíja s odvolaním sa na štvrtkovú správu agentúry Bloomberg.

Dohoda je podľa agentúry Bloomberg citujúcej nemenované informované zdroje výsledkom rokovaní čínskych a ruských diplomatov s Muhammadom Abdalom Salámom, hlavným vyjednávačom húsijských povstalcov podporovaných Iránom, ktoré sa konali v v Ománe. Výmenou za neútočenie majú tieto dve krajiny politicky podporovať húsíov v orgánoch, ako je Bezpečnostná rada OSN. Nie je jasné, ako sa má táto podpora prejaviť, no zrejme bude mať podobu blokovania uznesení namierených proti povstalcom. Hovorcovia vlád Číny a Ruska ani predstavitelia húsíov na žiadosť agentúry Bloomberg o vyjadrenie nereagovali.

Húsijskí povstalci začali od vlaňajšieho novembra v Červenom mori útočiť prevažne dronmi na obchodné lode majúce väzby na Izrael. Tým chcú donútiť židovský štát, aby v Pásme Gazy ukončil vojenskú operáciu proti palestínskym militantom z hnutia Hamas, ktorých útok zo 7. októbra na Izrael si vyžiadal stovky mŕtvych a zranených. Mnohí analytici však pochybujú, že by húsíovia v prípade prímeria alebo trvalej mierovej dohody s útokmi skončili.  Útoky húsíov spôsobili, že niektoré lodné spoločnosti sa začali vyhýbať preprave nákladu cez Červené more a volia dlhšiu trasu okolo južného cípu Afriky. V záujme ochrany lodí v Červenom mori spustili USA v decembri 2023 operáciu Strážca prosperity (Operation Prosperity Guardian). Vojenskú operáciu na ochranu lodí s názvom Operácia Aspides spustila aj Európska únia.

Viac o téme: RuskoČínaČervené moreHúsíovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu