Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obchodná loď nahlásila neďaleko pobrežia Jemenu streľbu z člnu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Instagram/lorenprom)

DUBAJ - Obchodná loď nahlásila, že na ňu strieľali z menšieho člnu asi 109 námorných míľ od jemenského pobrežného mesta Ništun. Oznámila to vo štvrtok súkromná bezpečnostná Ambrey, informuje agentúra AFP.

Čln so štyrmi ozbrojencami sa priblížil k obchodnej lodi a spustil paľbu. Bezpečnostný tím na palube obchodnej lode streľbu opätoval, uviedla Ambrey. Spoločnosť dodala, že obchodná loď zvýšila rýchlosť a čln ju prestal ohrozovať, nehlásila ani škody ani zranených. Tento incident vo štvrtok ohlásila i Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO).

Lode v Červenom mori ohrozujú v posledných mesiacoch útoky jemenských povstalcov húsíov. Povstalci tiež pohrozili, že svoje operácie rozšíria aj do oblasti Indického oceánu. Húsíovia útočia na lode od vlaňajšieho novembra na znak solidarity s Palestínčanmi v Gaze, kde prebieha vojna medzi Izraelom a hnutím Hamas.  V oblasti Indického oceánu pôsobia aj somálski piráti, ktorí sa snažia využiť rozruch vyvolaný na severe útokmi húsíov. Od novembra sa piráti podľa predstaviteľov lodného priemyslu pokúsili podniknúť vyše 20 únosov.

Viac o téme: LoďČlnStreľbaJemen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu