Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prvá prognóza počasia na leto 2024: Vedci prekvapili metódou, zverejnili zlé správy!

(Zdroj: gettyimages.com)

LONDÝN – Astronomická jar sa začala len včera 20. marca a už tieto dni nám začínajú dávať jasne najavo, že teplejšie a slnečné dni sú už za rohom. Tentokrát sa vedci pozreli na inovatívny spôsob predpovede, aké leto by nás mohlo čakať a či bude dostatok zrážok alebo naopak extrémne sucho.

Dlhodobé predpovede sú aj pre mnohých odborníkov veľmi komplikované a nie je jednoduché predpovedať, aké počasie bude celé leto. Nová štúdia vedcov sa zaoberala špeciálnou metódou a to  rýchlosťou topenia grónskeho ľadovca a s tým súvisiaceho počasia, ktoré bude prevládať v Európe. Podľa toho vedci zistili, že juh Európy zasiahne neobvyklé teplo a sucho, uviedlo imeteo.sk.

Ochranár Erik Baláž k situácii s medveďmi (Zdroj: Facebook/My sme les)

Hlavná autorka štúdie z britského Národného oceánografického centra uviedla, že „teplé podmienky v Grónsku prinášajú do Atlantiku viac vody z topenia ľadovcov“. A pretože je táto voda ľahšia ako tá morská, je zvykom, že sa usádza na hladine oceánu a znižuje výmenu tepla medzi morom a okolitým prostredím. Zníženie výmeny tepla potom môže znamenať rýchlejšie prúdenie vetra v oblasti topiacej sa vody.

Zmena v prúdení Golfského prúdu a podmienky veľkoplošnej atmosferickej cirkulácie prinášajú teplejšie a suchšie počasie nad celým územím Európy. Autorka štúdie zdôraznila, že tieto „sladkovodné podmienky a udalosti“ možno použiť na odhad počasia nad územím Európy aj v letných mesiacoch. „Na základe zisteného reťazca udalostí očakávame, že podmienky medzi oceánom a atmosférou budú tento rok priaznivé pre neobvykle teplé a suché leto nad južnou Európou,“ upresnila. Hoci v tomto prípade nejde o klasickú veľkú a dlhodobú predpoveď počasia, táto informácia je pre odborníkov rovnako zaujímavá aj z hľadiska porovnania výsledkov.

Viac o téme: LetoPočasiePredpoveďGrónsky ľadovec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu