Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Násilnosti na Haiti sa stupňujú: Ozbrojené gangy spustili nové útoky v centre mesta, hlásia aj mŕtvych!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Odelyn Joseph)

PORT-AU-PRINCE - Ozbrojené gangy v ostrovnom štáte Haiti v Karibiku spustili v stredu nové útoky na predmestí metropoly Port-au-Prince. Informovala o tom agentúra AP, ktorej reportéri videli na uliciach tohto predmestia najmenej päť mŕtvych.

Ľudia v komunitách, ktoré sú pod paľbou, kontaktovali rozhlasové stanice a ich prostredníctvom prosili o pomoc políciu, ktorá stále zápasí s nedostatkom personálu na zásah. Medzičasom americké ministerstvo zahraničných vecí v stredu oznámilo, že dokončilo svoju prvú evakuáciu amerických občanov z Port-au-Prince, pričom do susedného Santo Dominga, hlavného mesta Dominikánskej republiky, bolo prepravených viac ako 15 Američanov.

archívne video

Izraelská armáda útočí na teroristov Hamasu (Zdroj: Facebook/Israel Defense Forces)

Ministerstvo doplnilo, že denne bude môcť Port-au-Prince opustiť viac ako 30 občanov USA, a to na palube vrtuľníkov organizačne zabezpečených vládou USA. Haitské gangy začiatkom tohto týždňa pokračovali v útokoch na sídla úradov v Port-au-Prince. Jedným z ich terčov bola aj budova národnej banky, kam sa však ozbrojencom nepodarilo preniknúť vďaka zásahu bezpečnostných zložiek. Niekoľko z ozbrojencov však bolo počas útoku zabitých.

Kríza na Haiti sa stupňuje niekoľko posledných týždňov. Mocné gangy tohto karibského ostrovného štátu, ktorých cieľom bolo zosadiť vládu, nedávno zabránili dočasnému premiérovi Arielovi Henrymu v návrate zo zahraničnej cesty. Henry následne odstúpil. Jeho vládu vystrieda prechodná prezidentská rada, ktorá však zatiaľ nebola ustanovená.

Zástupca hovorcu generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa
Farhan Haq v utorok sumarizoval, že situácia v Port-au-Prince zostáva "napätá a nestabilná". Školy, nemocnice a vládne budovy sú podľa neho naďalej terčom útokov. Niekoľko štvrtí je bez dodávok elektriny.

Viac o téme: TragédiaMŕtviútok HaitiPort-au-PrinceOzbrojené gangy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu