Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Násilie na Haiti pokračuje: Šíri sa už aj do bohatších štvrtí hlavného mesta

Osoba dvíha plachtu, aby sa pozrela na identitu tela ležiaceho na zemi po nočnej streľbe vo štvrti Petion Ville v Port-au-Prince na Haiti
Osoba dvíha plachtu, aby sa pozrela na identitu tela ležiaceho na zemi po nočnej streľbe vo štvrti Petion Ville v Port-au-Prince na Haiti (Zdroj: SITA/AP Photo/Odelyn Joseph)

PORT-AU-PRINCE - Násilie na Haiti, zasiahnutom krízou, sa čoraz väčšmi šíri do predtým prevažne pokojných štvrtí vyššej triedy. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

Členovia gangov v pondelok vstúpili do štvrtí Laboule a Thomassin na juhu hlavného mesta Port-au-Prince, uviedlo niekoľko miestnych médií. Gangy vyrabovali niekoľko domov a pobočku banky. Keď polícia dostala štvrte znovu pod kontrolu, na uliciach objavila najmenej desať tiel, dodali médiá.

archívne video

Polícia informuje o rôznych formách domáceho násilia: Nezakrývajte pred ním oči (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Kríza na Haiti sa stupňuje niekoľko posledných týždňov. Mocné gangy tohto karibského ostrovného štátu, ktorých cieľom bolo zosadiť vládu, nedávno zabránili dočasnému premiérovi Arielovi Henrymu v návrate zo zahraničnej cesty.

Henry následne odstúpil a krajina teraz nemá funkčnú vládu. Oficiálne povinnosti dočasne preberie prezidentská rada vytvorená zo zástupcov rôznych politických strán a spoločenských skupín. Organizácia Spojených národov (OSN) informovala, že gangy teraz ovládajú približne 80 percent metropoly Port-au-Prince.

Podľa údajov OSN je v rámci krajiny vnútorne vysídlených okolo 362-tisíc Haiťanov, z nich vyše polovicu tvoria deti. Približne polovica z približne 11 miliónov obyvateľov Haiti navyše trpí akútnym hladom, pripomína DPA.

Viac o téme: KrízaGangyHaitiNásilie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu