Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Francúzsko z Haiti letecky evakuuje viac než 170 svojich občanov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TARS/AP/Odelyn Joseph)

PARÍŽ - Francúzsko vojenskými vrtuľníkmi evakuuje viac než 170 svojich občanov a približne 70 cudzincov z Haiti, kde sa šíri násilie. Oznámilo to v stredu francúzske ministerstvo zahraničných vecí, informuje agentúra AFP.

Ministerstvo vo vyhlásení uviedlo, že evakuovaní sa ocitli v zraniteľnej situácii. Vrtuľníky ich dopravili na loď vojenského námorníctva, ktorá ich v stredu prevezie do Fort-de-France, hlavného mesta zámorského departementu Martinik.

archívne video

Muž útočil nožom vo francúzskom Annecy (Zdroj: Twitter)

Na Haiti podľa ministerstva žije približne 1100 francúzskych občanov, z ktorých mnohí majú dvojaké občianstvo. Paríž evakuačné lety oznámil v nedeľu. Osoby, ktoré si želajú opustiť Haiti vyzval, aby sa spojili s francúzskym veľvyslanectvom v hlavnom meste Port-au-Prince.

Dlhotrvajúca kríza na Haiti sa stupňuje už niekoľko týždňov

Kriminálne gangy v karibskom ostrovnom štáte bránia úradom vo výkone štátnej moci. Nedávno zabránili dočasnému premiérovi Arielovi Henrymu v návrate zo zahraničnej cesty a Henry následne odstúpil. Jeho vládu vystrieda prechodná prezidentská rada, ktorú však zatiaľ neustanovili.

Viac o téme: EvakuáciaFrancúzskoHaiti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu