Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ruský prezident Vladimir Putin po voľbách žiada FSB, aby vypátrala "zradcov"

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v utorok žiadal vypátranie a potrestanie "zradcov" aj zintenzívnenie boja proti terorizmu. Povedal to v príhovore pred príslušníkmi Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), po svojom znovuzvolení za prezidenta vo voľbách, v ktorých nemal skutočného súpera.

 "Zradcov" treba identifikovať a potrestať, vyhlásil Putin výrazne nahnevaným tónom. "Budeme ich trestať bez časového obmedzenia, nech sú kdekoľvek," dodal. Rusko podľa neho na týchto zradcov, ktorí páchajú zločiny proti krajine, nezabúda.V Rusku i v zahraničí sa opakovane objavujú prípady ruských občanov, ktorí sú zavraždení alebo zomrú na nevysvetlených okolností.

Staronový ruský prezident Vladimir Putin na prvej tlačovej konferencii po oznámení výsledkov prezidentských volieb v Moskve
Zobraziť galériu (2)
Staronový ruský prezident Vladimir Putin na prvej tlačovej konferencii po oznámení výsledkov prezidentských volieb v Moskve  (Zdroj: SITA/AP/Alexander Zemlianichenko)

Putin v utorňajšom príhovore osobitne spomenul útoky podnikané z Ukrajiny na Belgorodskú oblasť popri hranici, kde nedávno zaznamenali aj civilné obete. Intenzívne útoky hlásili v tejto oblasti počas prezidentských volieb, ktoré prebiehali od piatka do nedele.Putin to označil za terorizmus zameraný na narušenie volieb. Obvinil z toho "sabotážne a teroristické skupiny", ktoré podľa neho konali spolu s ukrajinskými silami, žoldniermi a ďalšou "zberbou". Týmto slovom označil ruských občanov, ktorí prešli na ukrajinskú stranu.

Zintenzívnenie boja proti terorizmu

Prezident tiež požiadal FSB, aby spojila sily s inými spravodajskými službami a aby spoločne zintenzívnili boj proti terorizmu. "Máme do činenia so silným a nebezpečným protivníkom, ktorý má vo svojom arzenáli širokú škálu informácií, aj technických a finančných prostriedkov," vyhlásil.Putin spomenul odpálenie plynovodov Nord Stream 1 a 2 na dne Baltského mora v roku 2022.

Podľa Putina treba posilniť aj pohraničnú stráž, napríklad mobilnými jednotkami, ktoré sú efektívnejšie. Spomenul takisto pozemné a námorné hranice, okrem iných aj Čierne more, kde ukrajinské sily dosahujú úspechy proti ruským námorným silám.FSB je okrem iného zodpovedná za ochranu hraníc Ruska.

Viac o téme: VoľbyVladimir PutinFSBZradcovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu