Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Riaditeľ UNRWA obvinil Izrael, že mu zakázal vstup do Pásma Gazy

Philippe Lazzarini
Philippe Lazzarini (Zdroj: SITA/AP/Bilal Hussein)

KÁHIRA - Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

 Izrael Lazzariniho tvrdenia nekomentoval, hovorca izraelskej vlády Avi Hajman však niekoľko hodín predtým označil úrad UNRWA za komplica Hamasu.Vzťahy Izraela a Úradu OSN pre palestínskych utečencov sú v kríze, odkedy Izrael obvinil niekoľkých z jeho 13.000 zamestnancov v Gaze, že sa vlani 7. októbra zapojili do útoku Hamasu na Izrael. Toto obvinenie viedlo k prerušeniu humanitárnej pomoci zo strany viacerých štátov vrátane USA. Niektoré krajiny však časom svoju pomoc obnovili alebo dokonca zvýšili, medzi nimi Španielsko, Kanada či Austrália.       

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

Napriek zintenzívneniu pomoci v posledných týždňoch vrátane zhadzovania pomoci z lietadla a zriadenia námorného humanitárneho koridoru z Cypru upozorňuje OSN a ďalšie organizácie, že pomoc nie je dostatočná. Za vyše päť mesiacov vojny sa humanitárna situácia zhoršila do stavu, ktorý OSN označuje ako "neodvratne hroziaci hladomor." 

Viac o téme: IzraelPásmo GazyUNRWA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu