Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nemecké letectvo prvýkrát zhodilo pomoc obyvateľom Gazy

Nemecké letectvo prvýkrát zhodilo pomoc obyvateľom Gazy
Nemecké letectvo prvýkrát zhodilo pomoc obyvateľom Gazy (Zdroj: X/PaprikaLady)

BERLÍN - Nemecké vzdušné sily v sobotu zhodili svoju prvú dodávku humanitárnej pomoci pre palestínskych civilistov v Pásme Gazy. Účasť Luftwaffe na humanitárnom leteckom meste pre Gazu odobril tento týždeň nemecký obrany Boris Pistorius, informuje agentúra DPA.

Nemecké letectvo vyslalo v rámci operácie vyslalo do regiónu dve vojenské dopravné lietadlá C130 dislokované vo Francúzsku. Každé z nich môže doručiť až 18 ton potravín, liekov a ďalších zásob. Prvá dodávka pomoci pre Palestínčanov v Gaze bola dostala na zem prostredníctvom padákov. Lietadlá štartujú z územia Jordánska, ktoré letecký most iniciovalo. Do tejto iniciatívy sa už zapojili aj Spojené štáty a Francúzsko. Podľa správ humanitárnych organizácií je situácia palestínskeho obyvateľstva v Gaze čoraz zúfalejšia a varujú, že ak sa nepodarí zvýšiť dodávky pomoci, hrozí hladomor.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

V dôsledku izraelskej vojenskej ofenzívy voči militantom z Gaze sa výrazne obmedzil prísun humanitárnej pomoci po súši prostredníctvom konvojov nákladných automobilov. V súčasnosti prebiehajú snahy o ich zintenzívnenie. Tento týždeň sa okrem toho rozbehli aj dodávky po mori. K pobrežiu Pásma Gazy priplávala v piatok loď vezúca približne 200 ton humanitárnej pomoci. V sobotu bolo oznámené, že všetku pomoc sa podarilo úspešne previezť na breh. Izrael tento týždeň prisľúbil, že "zaplaví" Pásmo Gazy humanitárnou pomocou, ktorá bude do tejto palestínskej enklávy prichádzať z viacerých smerov a rôznymi spôsobmi.

Viac o téme: PomocNemeckoGaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu