Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Francúzsko možno bude musieť viesť pozemné operácie na Ukrajine, uviedol Macron

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsko bude možno v určitom momente nútené viesť pozemné operácie na Ukrajine, aby čelilo ruským silám. Podľa agentúry AFP to uviedol prezident Emmanuel Macron v dnes zverejnenom rozhovore s denníkom Le Parisien. Francúzsko je pripravené na všetky scenáre, zopakoval.

Macron už minulý mesiac vyvolal rozruch vyhlásením, že západní spojenci by nemali vylučovať vyslanie vojakov na Ukrajinu. Zároveň upozornil, že v tejto veci nepanuje zhoda. Neskôr vysvetlil, že táto téza je predovšetkým signálom pre Rusko, ktoré sa inak pred ničím nezastaví.

archívne video

Brífing: Návšteva francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona u prezidentky Zuzany Čaputovej (Zdroj: Topky.sk/ Maarty)

"Možno, že v určitom momente - nechcem ani to nebudem iniciovať - bude nevyhnutné viesť pozemné operácie, nech už budú akékoľvek, aby sme čelili ruským silám," dodal. Povedal Macron v rozhovore, ktorý poskytol po návrate z Berlína, kde sa v piatok stretol s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a poľským premiérom Donaldom Tuskom. "Sila Francúzska spočíva v tom, že to dokážeme," dodal.

Francúzsko je podľa neho pripravené na všetky scenáre

S odvolaním sa na ruské vyhrážky jadrovými zbraňami vyzval, aby sa západní spojenci nenechávali zastrašiť. "Nečelíme veľmoci. Rusko je stredne silnou mocnosťou, ktorá má jadrové zbrane ale ktorej HDP je oveľa menšie ako HDP Európanov, nižšie ako Nemecka a Francúzska, "citovala z rozhovoru stanice BFMTV.

Viaceré krajiny vrátane Česka v reakcii na Macronove úvahy predtým oznámili, že sa nechystá vyslať vojakov na Ukrajinu. Iné štáty, predovšetkým z východného krídla NATO, francúzskeho prezidenta naopak podporili.

Rusko začalo plnohodnotnú inváziu na Ukrajinu pred viac ako dvoma rokmi. Ukrajinská armáda sa podľa pozorovateľov momentálne potýka s nedostatkom munície, ale aj vojakov. Rusku sa vo februári po mnohých mesiacoch obliehania podarilo obsadiť ukrajinské mesto Avdijivka.

Viac o téme: OperácieRuskoNATOFrancúzskoUkrajinaEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu