Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hrozivé varovanie poľského generála: Ukrajina prehráva, treba sa pripraviť na vojnu

Poľský generál Rajmund Andrzejczak
Poľský generál Rajmund Andrzejczak (Zdroj: profimedia.sk)

VARŠAVA - Už pred vyše dvoma rokmi napadlo Rusko Ukrajinu a odvtedy zúri vojna. Ukrajinci však v poslednom období trpia na nedostatok munície a vojakov. Ako uviedol poľský generál Rajmund Andrzejczak straty na životoch treba počítať v miliónoch, a nie v státisícoch. Tiež upozornil, že Poľsko sa musí pripraviť na vojnu. Poľskej armáde zostávajú na prípravu dva až tri roky, dodal generál.

Bývalý náčelník generálneho štábu tiež vyslovil názor, že obranné postavenie Poľska by posilnilo, keby malo na svojom území jadrové zbrane.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 755 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

V rozhovore pre TV Polsat Andrzejczak tiež podotkol, že na ukrajinsko-ruskom fronte sa nedejú žiadne zázraky a tento fakt nezmenila ani výmena na poste hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl. Prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal z tohto postu Valerija Zalužného a vymenil ho za Oleksandra Syrského. Ale aj pod vedením nového veliteľa musela Ukrajina ustúpiť zo svojich pozícií.

„Ukrajine chýba viac ako 10 miliónov ľudí. Odhadujem, že ukrajinské straty treba počítať v miliónoch, a nie státisícoch. V tejto krajine nie je dostatočne množstvo ľudských zdrojov, armáda nemá s kým bojovať proti agresorom,“ zdôraznil poľský generál.

Dobrou správou nie je podľa generála ani opätovné zvolenie Vladimira Putina za šéfa Kremľa. Podľa neho to neveští nič dobré nielen pre Ukrajinu, ale ani Poľsko, pretože v Rusku môže nastať ďalšia vlna mobilizácie. „Na jednej strane treba ľudí upokojovať, ale na druhej netajiť, že sa treba pripraviť na vojnu. To na nás závisí, či k vojenskému konfliktu dôjde za dva tri roky alebo za päť rokov. Naším poslaním je, oddialiť túto hrozbu čo najviac,“ vysvetlil Andrzejczak.

Generál tiež upozornil, že Poľsko musí zmeniť produkciu munície a aj obrannústratégiu, ktorá je zastaralá. "Je potrebné ju vyrábať viac, rýchlejšie, v diverzifikovaných aj nových podnikoch v Sliezsku, a to nielen pre potreby Poľska, ale aj pre jeho spojencov," povedal.

Viac o téme: RuskoUkrajinaPoľský generálRajmund Andrzejczak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu