Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNY ONLINE Rusko v marci zhodilo na Ukrajinu takmer 900 navádzaných bômb, oznámil prezident Zelenskyj

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Iryna Rybakova via AP)

KYJEV/MOSKVA -Rusko od začiatku marca vypálilo na Ukrajinu 130 rakiet rôzneho druhu, vyše 320 útočných dronov Šáhid a takmer 900 navádzaných bômb, oznámil v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 754

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 754 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:33 Kanada venuje vyše 40 miliónov kanadských dolárov (29,40 milióna USD) českej iniciatíve zameranej na nákup 800.000 delostreleckých nábojov od tretích krajín, ktoré budú dodané Ukrajine. V utorok to oznámil kanadský minister obrany Bill Blair.

21:07 Ruský útok na civilné auto v Chersonskej oblasti zranil 2 ľudí.

20:27 Rusko má údajne informácie, že Francúzsko sa pripravuje na vyslanie 2000-člennného vojenského kontingentu na Ukrajinu. Francúzska diplomacia však toto tvrdenie odmietla ako dezinformáciu.

20:07 Rusko by mohlo byť vojensky schopné zapadnúť členské štáty NATO už v roku 2026 alebo 2027, varoval v utorok poľský prezident Andrzej Duda, pričom sa odvolával na správu nemeckých expertov.

19:54 Taliansko v žiadnom prípade nesúhlasí s tým, aby členské krajiny Severoatlantickej aliancie alebo Európskej únie vyslali svoje vojenské jednotky na Ukrajinu. V talianskom Senáte to v utorok vyhlásila premiérka Giorgia Meloniová, podľa ktorej by to predstavovalo riziko neprijateľnej eskalácie konfliktu s Ruskom.

19:21 Francúzsko požaduje obmedzenie ukrajinského dovozu.

18:37 Estónska premiérka Kaja Kallasová v utorok vyzvala svojich partnerov v NATO a EÚ, aby v reakcii na pokračujúcu ruskú vojnu voči Ukrajine vynaložili viac finančných prostriedkov na obranu. Estónsko vyčleňuje na obranu viac ako 3,2 % svojho hrubého domáceho produktu (HDP), uviedla Kallasová počas návštevy v Berlíne a apelovala na partnerské krajiny, aby toľko vynaložili tiež, inak riskujú, že "svojou slabosťou" povzbudia Rusko.

18:22 Ruský parlament v utorok v druhom a treťom čítaní schválil návrhy zákonov o oslobodení od trestnej zodpovednosti výmenou za uzavretie zmluvy s ruským ministerstvom obrany. Tieto zákony štátu uľahčia najímanie odsúdencov do služby v ruských ozbrojených silách.

18:07 Ukrajina dúfa, že do apríla získa dostatok nábojov.

17:56 Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell chce členským štátom EÚ navrhnúť, aby 90 percent výnosov z ruských aktív zmrazených v EÚ bolo použitých na nákup zbraní pre Ukrajinu. Táto operácia by sa mohla uskutočniť prostredníctvom Európskeho mierového nástroja.

16:25 Ukrajina je šokovaná, že Spojené štáty jej ešte neschválili balík vojenskej pomoci vo výške 60 miliárd dolárov, vyhlásil v utorok ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

16:10 Julija Navaľná, vdova po zosnulom ruskom opozičnom lídrovi Alexejovi Navaľnom, vo videoposolstve ocenila účasť tisícov ľudí po celom Rusku a v zahraničí na nedeľnom poludňajšom proteste proti vláde Vladimira Putina. Konal sa v posledný deň ruských prezidentských volieb.

16:01 Rusko od začiatku marca vypálilo na Ukrajinu 130 rakiet rôzneho druhu, vyše 320 útočných dronov Šáhid a takmer 900 navádzaných bômb, oznámil v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.Rusko aj Ukrajina v poslednej dobe zintenzívnili vzájomné vzdušné útoky. Ruskí vojaci na fronte postupujú a ukrajinské ozbrojené sily majú nedostatok vojakov a zbraní, zhodnotil situáciu portál.

15:38 Na vojenskej leteckej základni Ramstein v Nemecku sa v utorok začalo v poradí už 20. stretnutie lídrov rezortov obrany z viac ako 50 krajín sveta podporujúcich Ukrajinu vo vojne rozpútanej Ruskom.Ako informovala britská stanica BBC, podľa ukrajinského ministerstva obrany prioritou Kyjeva na tomto stretnutí je zabezpečenie systémov protivzdušnej obrany a rakiet, ako aj rakiet dlhého doletu.

15:02 Funkciou hlavného veliteľa ruského námorníctva bol dočasne poverený veliteľ Severnej flotily admirál Alexandr Moisejev. S odvolaním sa na ruské štátne tlačové agentúry o tom v utorok informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).Moisejeva predstavili v novej funkcii na slávnostnom nástupe pri príležitosti Dňa ponoriek v prístavnom meste Kronštadt na ostrove Kotlin v Baltskom mori.

14:51 Borrell chce použiť 90 % ziskov z ruských aktív na nákup zbraní pre Ukrajinu.

14:25 Estónske ministerstvo zahraničných vecí v utorok vyhostilo ruského diplomata a obvinilo ruské veľvyslanectvo v Tallinne zo zasahovania do vnútorných záležitostí tejto pobaltskej krajiny.

14:00 Úrady v ruskej Belgorodskej oblasti plánujú evakuovať približne 9000 detí pre pretrvávajúce ukrajinské útoky. Potvrdil to v utorok tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.Deti majú byť evakuované ďalej od hraníc s Ukrajinou, ozrejmil Gladkov. Dodal, že úrady aktuálne evakuujú niekoľko dedín.

13:41 Ruské jednotky v utorok údajne obsadili dedinu Orlivka, asi štyri kilometre od Avdijivky na východe Ukrajiny, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Informuje o tom agentúra AFP.

13:28 Nedávne ukrajinské útoky bezpilotnými lietadlami vyradili približne 600 000 barelov ruskej dennej kapacity na rafináciu ropy, ako odhadol Torbjorn Tornqvist, riaditeľ medzinárodnej obchodnej spoločnosti s energetickými komoditami Gunvor Group, informovala agentúra Bloomberg z 18. marca.

12:53 Americký minister obrany Lloyd Austin otvoril 20. stretnutie Ukrajinskej kontaktnej skupiny pre obranu (UDCG), ktoré sa konalo v nemeckom Ramsteine 19. marca.

12:02 Spojené štáty nenechajú Ukrajinu, aby v boji proti ruským silám zlyhala. Vyhlásil to v utorok americký minister obrany Lloyd Austin na začiatku schôdzky Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny na leteckej základni Ramstein v Nemecku. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

11:56 V zásobovaní Ukrajiny delostreleckou muníciou nastal vďaka Česku pokrok. Dnes to pri príchode na americkú leteckú základňu Ramstein v Nemecku na rokovania o ďalšej zbrojnej podpore Kyjeva vyhlásil nemecký minister obrany Boris Pistorius. Česko má v krajinách mimo Európskej únie možnosť nakúpiť 800-tisíc delostreleckých granátov, ktoré Ukrajina potrebuje pre obranu pred ruskou inváziou. Na nákup munície teraz prispieva viacero spojeneckých krajín vrátane Nemecka.

11:55 Novým úradujúcim hlavným veliteľom ruských námorných síl je admirál Alexander Moisejev, uviedla dnes agentúra RIA Novosti. Týmto spôsobom totiž podľa agentúry admirála predstavili na oficiálnom ceremoniáli vo vojenskom prístave Kronštadtu.

10:59 Stovka pľúcnych ventilátorov, ktoré boli vyrobené v čase covidovej epidémie, by mohla pomáhať na Ukrajine. Vláda v stredu prerokuje, či ich štát ako nepotrebný dar vráti výrobcovi. Vyplýva to z materiálu pre stredajšie rokovanie vlády, ktorý má ČTK k dispozícii. Potvrdila to hovorkyňa organizácie Post Bellum, ktorá dovoz na Ukrajinu sprostredkuje, Alžbeta Chrobáková.

10:58 Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji vydá na návštevu Číny, kde sa stretne so svojím náprotivkom Si Ťin-pchingom, uviedla dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje nemenované zdroje. Cesta do Číny by mohla byť prvou Putinovou zahraničnou návštevou v novom funkčnom období, do ktorého bol práve zvolený. Voľby trvali od piatka do nedele a vyvolali ostrú kritiku Západu, ktorý ich označil za neslobodné a odsúdil, že Moskva vypísala hlasovanie aj na Ruskom okupovaných ukrajinských územiach.

9:11 Ukrajinské sily posilňujú opevnenia prvej, druhej a tretej línie obrany v Sumskej oblasti hraničiacej s Ruskom uprostred zosilnených útokov, povedal 18. marca pre agentúru Ukrinform Vadym Mysnyk, hovorca Severného operačného veliteľstva ukrajinskej armády. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

9:09 Ruské útoky proti Ukrajine za posledný deň zabili štyroch ľudí a ďalších šesť zranili, pričom poškodili domy a civilnú infraštruktúru, informovali regionálni predstavitelia 19. marca. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

7:39 Ukrajina útočí na ropnú infraštruktúru v Rusku od začiatku totálnej vojny, ale koncom jesene 2023 sa to rozbehlo na plné obrátky. Podľa The Insider došlo v roku 2024 k 15 útokom dronov na 13 ropných rafinérií. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

Viac o téme: Bojeútok RuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu