Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Do Pásma Gazy priplávala loď s humanitárnou pomocou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: X/chefjoseandres)

TEL AVIV - Loď Open Arms vezúca približne 200 ton humanitárnej pomoci pre obyvateľov Pásma Gazy v piatok priplávala na pobrežie tohto palestínskeho územia. Informuje o tom agentúra DPA.

Plavidlo, ktoré vyplávalo v utorok z cyperského prístavu Larnaka, prevážalo potraviny, pitnú vodu a lieky. Humanitárnu pomoc prepravili z lode na pobrežie pomocou člnov. Následne ju preložili do nákladných áut, ktoré putovali ďalej do severnej časti Gazy. Izraelská strana mala možnosť skontrolovať náklad ešte na Cypre.

archívne video

Fico kritizuje Európsku radu, že nemá postoj k situácii v Pásme Gazy (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Išlo o prvú plavbu v rámci nového humanitárneho koridoru z Cypru do Pásma Gazy, otvorenie ktorého minulý týždeň avizovali predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a cyperský prezident Nikos Christodulidis.

Prístup do prístavov na pobreží Pásma Gazy nie je pre veľké lode možný a preto spočiatku nebolo jasné, ako tam loď Open Arms patriaca rovnomennej španielskej humanitárnej organizácii pristane a ako sa ľudia dostanú k dodávkam pomoci. Armáda USA spolu s ďalšími krajinami chce na pobreží tejto enklávy zriadiť dočasný prístav, kde budú môcť pristáť aj lode s humanitárnou pomocou. Výstavba prístavu má trvať dva mesiace. Humanitárna kríza v Pásme Gazy, kde izraelská armáda vedie ofenzívu voči militantom z Hamasu, sa v posledných týždňoch vystupňovala a civilné palestínske obyvateľstvo čelí nedostatku potravín a ďalších základných potrieb.

Viac o téme: LoďHumanitárna pomocIzraelGaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu