Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Vládna strana vo Venezuele zvolila Madura za kandidáta v prezidentských voľbách

Nicolás Maduro
Nicolás Maduro (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariana Cubillos)

CARACAS - Zjednotená socialistická strana Venezuely (PSUV) si v pondelok hlasovaním zvolila za kandidáta pre júlové prezidentské voľby úradujúcu hlavu štátu Nicolása Madura. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

O výsledku hlasovania vládnej PSUV napísal na sociálnej sieti X vysokopostavený člen strany Diosdado Cabello. Maduro (61) dosiaľ svoju prezidentskú kandidatúru neoznámil, podľa AFP sa však očakáva, že sa bude uchádzať o tretie funkčné obdobie.

archívne video

Robert Fico o likvidácii politického režimu vo Venezuele

Voľby sa podľa podľa Národnej volebnej rady (CNE) konať 28. júla. Uchádzači o prezidentský úrad môžu oficiálne podať svoju kandidatúru od 21. do 25. marca. Prezidentské voľby z roku 2018, ktorými si Maduro zaistil druhé funkčné obdobie na šesť rokov, sa všeobecne podľa AFP považujú za podvodné. Jeho znovuzvolenie neuznávajú desiatky štátov vrátane USA. Na venezuelských predstaviteľov blízkych Madurovi boli tiež uvalené sankcie.

Minulý rok sa Madurova vláda a opozícia pomocou sprostredkovateľov na Barbadose dohodli, že v roku 2024 usporiadajú slobodné a spravodlivé voľby za účasti medzinárodných pozorovateľov. Dohoda z Barbadosu viedla k zmierneniu sankcií uvalených Spojenými štátmi na Venezuelu i k výmene väzňov. Americkej spoločnosti Chervon umožnili obnoviť v tejto juhoamerickej krajine ťažbu ropy.

Súčasťou dohody bola aj požiadavka, že venezuelskí opoziční kandidáti sa budú môcť odvolať voči súdnym rozsudkom, ktoré im zabraňovali uchádzať sa o post hlavy štátu. Venezuelský Najvyšší súd, ktorý je oddaný úradujúcemu prezidentovi, však v januári verdiktom potvrdil, že sa prezidentská kandidátka María Corina Machadová nemôže v tohtoročných voľbách uchádzať o úrad prezidenta.

Minulý rok jej totiž úrady na 15 rokov zakázali vykonávať verejnú funkciu, a to z dôvodu údajných administratívnych nezrovnalostí z čias jej pôsobenia v parlamente. V reakcii na toto rozhodnutie začali USA opäť zavádzať niektoré sankcie voči Venezuele.

Viac o téme: Prezidentské voľbyVládna stranaKandidát VenezuelaNicolás MaduroZjednotená socialistická strana Venezuely (PSUV)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu