Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dopravcovia v Nemecku opäť štrajkujú: Do ulíc sa vybrali rušňovodiči aj letecký personál

V Nemecku pokračuje štrajk dopravcov Zobraziť galériu (2)
V Nemecku pokračuje štrajk dopravcov (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Probst)

BERLÍN - V Nemecku sa dnes skoro ráno začal ďalší štrajk pozemného personálu aerolínií Lufthansa. Potrvá do soboty rána a podľa leteckej spoločnosti doľahne až na 200-tisíc cestujúcich. Zrušené sú aj spoje s Českom.

Už piaty výstražný štrajk vyhlásený odbormi Verdi v leteckej doprave v poslednom čase odštartovalo o 04: 00 a skončiť by sa mal v sobotu o 07: 10. Len Lufthansa počíta s tým, že každý deň štrajku vypadne okolo 1000 jej letov. Vypraví ich len desať až dvadsať percent pôvodne plánovaného množstva. Letecká spoločnosť zrušila tiež 17 letov medzi Letiskom Václava Havla Praha a letiskami vo Frankfurte nad Mohanom a v Mníchove.

archívne video

Združenie samosprávnych krajov SK8 je pripravené ísť do štrajkovej pohotovosti (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Odbory Verdi požadujú výrazné zvýšenie platov pre zhruba 25-tisíc zamestnancov pozemného personálu a tvrdia, že sa oň Lufthansa napriek očakávaným rekordným výsledkom a pravidelne zvyšovaným manažérskym bonusom nezaujíma.

Verdi chce navýšenie miezd o 12,5 percenta a jednorazový protiinflačný bonus 3-tisíc eur. Lufthansa pôvodne navrhovala desaťpercentné zvýšenie miezd počas 12 mesiacov a spomínaný bonus 3-tisíc eur, neskôr však uviedla, že jej nová ponuka už zodpovedá základným požiadavkám odborov. Tie ale tvrdia, že ich ciele stále naplnené nie sú.

V noci sa začal ostrý štrajk rušňovodičov

V Nemecku v noci na dnes začal ďalší štrajk rušňovodičov osobných vlakov. Vnútroštátna aj medzinárodná doprava bude počas 35-hodinovej protestnej akcie podľa nemeckých dráh Deutsche Bahn výrazne narušená. Podľa serveru verejnoprávnej televízie ARD nie sú vylúčené ani ďalšie štrajky, ktoré by navyše nemuseli byť hlásené dopredu.

Rušňovodič v osobnej doprave do štrajku vstúpil dnes o 2:00 a ich protest sa má skončiť v piatok o 13:00. Ich kolegovia z nákladných vlakov štrajkujú už od stredajších 18.00 h a pokračovať majú do piatkových 5.00 h. Deutsche Bahn chce oproti bežnému cestovnému poriadku vypraviť zhruba pätinu diaľkových aj regionálnych vlakov, ktoré však kvôli obmedzenej ponuke môžu byť preplnené.

V Nemecku pokračuje štrajk rušňovodičov
Zobraziť galériu (2)
V Nemecku pokračuje štrajk rušňovodičov  (Zdroj: SITA/Thomas Banneyer/dpa/dpa via AP)

Štrajk sa dotkne aj spojov s Českom. Na trati medzi Prahou a Berlínom budú vlaky EuroCity končiť už v Drážďanoch, odkiaľ sa budú vracať späť do českej metropoly. S obmedzeniami bude fungovať tiež železničné spojenie Prahy s Mníchovom, ktoré v úseku z Domažlic do bavorského Rezna nahradia autobusy. Prerušená bude linka medzi Chebom a bavorským Marktredwitzom.

Odbory rušňovodičov GDL sa protestom snažia prinútiť Deutsche Bahn k zvýšeniu miezd a k zníženiu týždenného pracovného času z 38 na 35 hodín, a to so zachovaním plnej mzdy. Hlavným trecím bodom sa stala požiadavka na skrátenie pracovného času, ktorý podľa nemeckých dráh ohrozuje samotné fungovanie železnice.

Viac o téme: DopravaŠtrajkRušňovodičiDopravcoviaNemeckoLufthansa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu