Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Škandál v Česku! Matka hľadala rady na internete, dieťa liečila sama! Novorodenec zatiaľ zomieral

(Zdroj: Getty Images)

PLZEŇ - Českom znova rezonuje prípad strašného úmrtia novorodenca. 24-ročnej matke hrozí za smrť jej dieťaťa trest odňatia slobody na šesť rokov. 12-dňový chlapček mal problémy s dýchaním, no žena namiesto lekárskej pomoci hľadala rady na internete a liečila ho sama. Záchranku volala o niekoľko hodín v momente, keď už sa dieťaťu nedalo pomôcť.

Krajský súd v meste Plzeň v Česku začal podľa portálu novinky.cz pojednávanie k prípadu matky, ktorá mala svojou nečinnosťou spôsobiť smrť vlastného dieťaťa. Udalosť sa odohrala ešte vo februári 2022.

Poškodený most v Korytnici uzatvoria, v úseku postavia náhradné premostenie (Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová)

„Potom, čo zistila, že jej dvanásťdňový syn zle dýcha, vyhľadala na internete rady súvisiace s týmito problémami u novorodencov,“ uviedla štátna zástupkyňa na súde. „Sama si vyhodnotila, že dieťaťu zaskočilo mlieko a potrebuje uvoľniť dýchacie cesty. Postupovala podľa informácií, ktoré vyčítala a podarilo sa jej dosiahnuť to, že dieťa vyvrátilo časť potravy,“ pokračovala štátna zástupkyňa Věra Brázdová.

Zdravotný stav malého Dominika sa ale nezlepšoval. V čoraz kratších intervaloch dochádzalo k zástave dýchania. Obvinená sa ďalej sústredila na vlastnú diagnózu a na opakované zástavy dýchania reagovala tak, že dieťaťu stláčala hrudník a niekoľkokrát ho tiež hrubo udrela do chrbta. Podľa štátnej zástupkyne matka s privolaním zdravotníckej pomoci otáľala preto, lebo sa bála, že jej syna odoberú pre zanedbanie starostlivosti. Napokon predsa len zavolala záchranárov, no od objavenia problémov s dýchaním malého Dominika uplynulo už sedem hodín. Vtedy už prišlo u dieťaťa ku kolapsu životných funkcií a privolaný lekár konštatoval smrť.

Súdny znalec však poukázal na to, že príčinou úmrtia nebol „problém s dýchaním,“ ale opuch mozgu po jeho pomliaždení. Podľa štátnej zástupkyne pritom takéto zranenia bolo možné vysvetliť pádom novorodenca z náručia dospelej osoby a úderom temena hlavy o zem. „Smrti bolo možné zabrániť, ak by mu bola včas poskytnutá lekárska pomoc,“ upozornila Brázdová.

Obvinená na otázku, prečo nevolala lekára, odpovedala, že mala strach zo sociálky. „Už mi raz zobrala dcéru kvôli bývalému partnerovi,“ tvrdila. Na otázku ako si vysvetľuje, že dieťa zomrelo na opuch mozgu a nie udusením potravou uviedla, že večer pred smrťou Dominika počula z detskej izby ranu. Keď tam prišla pri detskej postieľke sa mal nachádzať jej bývalý priateľ. Keď sa ho spýtala, čo sa stalo, povedal jej, aby sa nestarala.

Viac o téme: PlzeňRýchla zdravotná pomocSmrť bábätka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu