Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Švédsko obnovuje financovanie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Fatima Shbair)

ŠTOKHOLM - Švédsko obnovuje financovanie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), poskytne jej 20 miliónov dolárov. Oznámila to v sobotu švédska vláda po tom, ako dostala ubezpečenie o dodatočných kontrolách výdavkov a personálu UNRWA.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Švédsko podobne ako ďalšie západné krajiny vrátane USA pozastavilo financovanie UNRWA po tom, čo izraelské úrady obvinili 12 zamestnancov tejto agentúry OSN z účasti na útoku hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra. Vyšetrovanie týchto tvrdení stále prebieha.

Švédsko obnovuje financovanie Agentúry
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Vláda na rok 2024 vyčlenila pre UNRWA 400 miliónov švédskych korún. Dnešné (sobotné) rozhodnutie sa týka prvej platby vo výške 200 miliónov švédskych korún," uviedla švédska vláda. V súvislosti s obnovením pomoci UNRWA súhlasila, že "umožní kontroly, nezávislé audity a posilní vnútorný dohľad i dodatočné kontroly personálu", dodala.

Štokholm k tomuto kroku pristúpil po tom, ako Európska komisia nedávno uvoľnila 50 miliónov eur pre UNRWA. Financovanie agentúry OSN obnovila aj Kanada, napísala agentúra Reuters.UNRWA bola založená v roku 1949 a s viac ako 30.000 zamestnancami patrí k najväčším programom OSN. Palestínskym utečencom poskytuje služby vrátane vzdelávania, základnej zdravotnej starostlivosti a humanitárnej pomoci. V súčasnosti je UNRWA považovaná za jedinú alternatívu poskytovania humanitárnej pomoci pre viac ako dva milióny civilistov trpiacich následkami izraelskej ofenzívy v Pásme Gazy.

Viac o téme: UtečenciŠvédskoOSNIzraelPalestína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu