Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Turecký prezident Erdogan tvrdí, že marcové komunálne voľby budú jeho poslednými

Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: TASR/AP Photo/Denes Erdos)

ANKARA - Turecký prezident Tayyip Erdogan vyhlásil, komunálne voľby plánované v Turecku na 31. marca budú jeho "poslednými voľbami".

"Toto je pre mňa finále, na základe mandátu daného zákonom sú to moje posledné voľby," povedal Erdogan, ktorému funkčné obdobie v úrade skončí v roku 2028. Dodal, že výsledok týchto volieb bude súčasťou jeho politického odkazu, ktorý odovzdá svojim nasledovníkom.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/AP Photo/Nedim Enginsoy)

Erdogan je podľa agentúry Reuters najúspešnejším politikom v dejinách moderného Turecka, ktoré vedie už viac ako dve desaťročia. Prvý výrazný politický úspech zažil v marci 1994, keď sa stal starostom najväčšieho tureckého mesta Istanbul. Tento post zastával až do roku 1998.

V auguste 2001 založil Stranu spravodlivosti a rozvoja (AKP), ktorá vládne v Turecku od roku 2002, pričom Erdogan je dodnes jej predsedom. Od 14. marca 2003 do 28. augusta 2014 bol tureckým premiérom a následne prezidentom. Naposledy svoj päťročný prezidentský mandát obhájil v máji 2023, a síce v druhom kole ostro sledovaných volieb, kde súperil so sekulárnym opozičným vodcom Kemalom Kiličdaroglom.

Viac o téme: Komunálne voľbyTureckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu