Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pri oslavách kurdského Nového roka v Istanbule zadržali 50 ľudí

Okolo 50 ľudí vrátane novinára AFP zatkla polícia v #Istanbule na okraji osláv kurdského Nového roka.
Okolo 50 ľudí vrátane novinára AFP zatkla polícia v #Istanbule na okraji osláv kurdského Nového roka. (Zdroj: X/AlArabiya_Eng)

ISTANBUL - Približne 50 ľudí vrátane spravodajkyne agentúry AFP zadržala v nedeľu v Istanbule turecká polícia na oslavách kurdského Nového roka - Novrúzu. AFP o tom informuje na základe výpovedí svedkov.

Videoreportérka AFP Eylül Yašarová sa chystala natáčať oslavy Novrúzu, keď ju zrazu zadržala polícia na kontrolnom stanovišti, uviedli viaceré médiá aj právnici, ktorí incident videli. Yašarová podľa nich namietala voči "obťažujúcej" osobnej prehliadke. Polícia ju odviezla v dodávke. Mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) medzičasom vyzvala na jej okamžité prepustenie.

archívne video

Polícia zadržala Srba, ktorého v Nemecku hľadajú pre majetkovú trestnú činnosť (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Podľa novinára Erola Önderoğla, spravodajcu RSF v Turecku, bolo na zmienených oslavách zadržaných aj približne ďalších 50 ľudí. Súčasťou osláv sú obvykle tance aj veľký táborový oheň, ktorý však podľa AFP tento raz zrušili. Mnohí Kurdi, ktorí tvoria približne pätinu zo zhruba 85-miliónovej tureckej populácie, čelia podľa vlastných slov v krajine rozsiahlej diskriminácii. Ankara to popiera, pričom tvrdí, že zasahuje len voči zakázanej Strane kurdských pracujúcich (PKK), ktorú rovnako ako Západ označuje za teroristickú organizáciu.

AFP však v tejto súvislosti poukazuje na uväznenie popredného prokurdského politika Selahattina Demirtaša za údajnú "teroristickú propagandu" či odvolanie desiatok starostov prevažne kurdských obcí, ktorých do funkcie zvolili v komunálnych voľbách v roku 2019.

Viac o téme: OslavyZadržanieTureckoIstanbulKurdi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu