Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Loptička je na strane Hamasu, hovorí Blinken o možnosti prímeria v Pásme Gazy

Antony Blinken Zobraziť galériu (2)
Antony Blinken (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok uviedol, že dosiahnutie prímeria s Izraelom teraz závisí od rozhodnutia palestínskeho militantného hnutia Hamas.

archívne video

Počas operácií v Chán Júnise našli vojaci desiatky granátov a výbušnín používaných na streľbu z dronov (Zdroj: X/IDF)

"Problémom je tu Hamas," povedal Blinken deň po tom, čo americký prezident Joe Biden vo svojej správe o stave únie vyzval na okamžité šesťtýždňové prímerie, ktoré by umožnilo dovoz humanitárnej pomoci do Pásma Gazy a taktiež prepustenie rukojemníkov."Loptička je na ich strane kurtu. My na tom intenzívne pracujeme," povedal Blinken na adresu Hamasu počas stretnutia s tureckým ministrom zahraničných vecí Hakanom Fidanon. Podľa Blinkena by prímerie a prepustenie rukojemníkov prinieslo pozitíva pre všetkých zúčastnených.

Antony Blinken
Zobraziť galériu (2)
Antony Blinken  (Zdroj: SITA/ Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP)

Sprostredkovatelia sa usilujú o uzavretie prímeria ešte pred začiatkom moslimského posvätného mesiaca ramadán, ktorý sa začína v nedeľu večer. Delegácia Hamasu vo štvrtok vyjadrila nespokojnosť s reakciami Izraela na svoje požiadavky a opustila Káhiru, kde prebiehali rokovania o prímerí v Pásme Gazy. Rokovania budú pokračovať na budúci týždeň.Americký prezident v utorok uviedol, že ak budú boje pokračovať až do začiatku ramadánu, "pre Izrael a Jeruzalem to môže byť veľmi, veľmi nebezpečné".

Viac o téme: IzraelGazaHamasAnthony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu