Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vojna v Gaze narušila akýkoľvek zmysel pre zdieľanú ľudskosť, vyhlásila riaditeľka výboru Červeného kríža

Mirjana Spoljaricová
Mirjana Spoljaricová (Zdroj: SITA/AP/Ludovic Marin)

ŽENEVA - Vojna v Pásme Gazy "narušila akýkoľvek zmysel pre zdieľanú ľudskosť", vyhlásila v sobotu riaditeľka Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) Mirjana Spoljaricová. Informuje o tom agentúra AFP.

Spoljaricová zároveň vyzvala na urýchlené prímerie v Gaze, pričom povedala, že Izrael a palestínske militantné hnutie Hamas musia rešpektovať medzinárodné právo a chrániť civilistov. Dosiahnutie stabilných a dostatočne veľkých dodávok humanitárnej pomoci do Gazy je podľa riaditeľky MČKV len "časťou riešenia".

archívne video

Fico kritizuje Európsku radu, že nemá postoj k situácii v Pásme Gazy (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Zmierňovanie humanitárnej katastrofy v Gaze začína jasnou vôľou a opatreniami na ochranu životov civilistov a ľudskej dôstojnosti. To znamená, že obe strany musia svoje vojenské operácie viesť spôsobom, ktorý ušetruje civilistov," uviedla Spoljaricová. "Jediný spôsob ako toto dosiahnuť je, že budú strany prísne dodržiavať medzinárodné humanitárne právo, čo znamená zachovávanie života, dôstojnosti a ľudskosti všetkých ľudí ovplyvnených konfliktom bez ohľadu na to, na ktorej strane (konfliktu) sú... Je to línia medzi ľudskosťou a barbarstvom," vyhlásil riaditeľka MČKV. "Zachovávanie životov a zdravia civilistov je pravidlo nie očakávanie," upozornila Spoljaricová.

Potrebná humanitárna pomoc

Podľa OSN sa vyše 90 percent obyvateľov Pásma Gazy nachádza na pokraji hladomoru. Rastie pritom medzinárodné úsilie o dodanie potrebnej humanitárnej pomoci do Gazy cez more. Deje sa tak v snahe obísť obmedzenia spojené s prístupnosťou do tejto palestínskej enklávy po pevnine, z ktorých je obviňovaný Izrael. "Ako okupačná sila Izrael musí zaistiť základné potreby obyvateľov alebo uľahčiť bezpečné a nerušené dodávky humanitárnej pomoci," uviedla Spoljaricová.

"Situácia v Pásme Gazy sa každou hodinou zhoršuje. Neexistuje bezpečné miesto, na ktoré by ľudia mohli ísť. Počet civilných obetí a pretrvávajúce zadržiavanie rukojemníkov sú šokujúce a neakceptovateľné," uviedla riaditeľka. Zároveň vyzvala na uzatvorenie prímeria, ktoré by umožnilo stabilné a rozsiahle dodávky humanitárnej pomoci. Spoljaricová okrem toho vyzvala Hamas na prepustenie rukojemníkov a starostlivosť o ich bezpečie a zdravotný stav. Hamas by mal tiež MČKV umožniť rukojemníkov navštíviť. MČKV zároveň musí byť upozornený na zadržanie akéhokoľvek Palestínčana Izraelom, ktorý má povinnosť sa k zadržaným Palestínčanom správať ľudsky a umožniť im komunikovať s rodinou, povedala riaditeľka.

Viac o téme: VojnaZmyselĽudskosťŠvajčiarskoGazaMedzinárodný výbor Červeného kríža
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu