Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Európska komisia žiada Izrael o sprístupnenie priechodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/ AP Photo/Hatem Ali)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v stredu vyzvala Izrael, aby sprístupnil ďalšie priechody na poskytovanie humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

"Podporujeme cyperský námorný koridor a zároveň vyzývame Izrael, aby otvoril ďalšie priechody, aby sa do Gazy dostalo viac pomoci, a aby zmiernil colné obmedzenia," napísal eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič v príspevku na sociálnej sieti X.

archívne video

Humanitárna pomoc prichádza do Pásma Gazy cez prechod Rafah. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Lenarčič predtým prostredníctvom videoospojenia diskutoval s cyperským ministrom zahraničných vecí Constantinosom Kombosom, šéfom americkej diplomacie Antonym Blinkenom, britským ministrom zahraničných vecí Davidom Cameronom a koordinátorkou OSN pre humanitárnu pomoc v Pásme Gazy Sigrid Kaagovou, napísala EK vo vyhlásení. Na rokovaní sa zúčastnili aj predstavitelia Kataru a Spojených arabských emirátov (SAE).

Zhodli sa na tom, že na poskytovanie pomoci vo veľkom rozsahu neexistuje za pozemné trasy "zmysluplná náhrada", uviedla EK. Izrael spustil vojenskú operáciu v Pásme Gazy v reakcii na útok Hamasu na izraelské územie zo 7. októbra, pri ktorom zahynulo približne 1 200 ľudí a najmenej 250 ďalších bolo podľa izraelských úradov unesených. Odvetné kroky izraelskej armády v Pásme Gazy si odvtedy vyžiadali už viac ako 31-tisíc obetí, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva v Gaze.

OSN upozorňuje, že Palestínčanom v Pásme Gazy hrozí hladomor v dôsledku kritického nedostatku potravín, vody, paliva a liekov. Pomoc do palestínskej enklávy prichádza po pozemných trasách v oveľa menšom rozsahu, ako pred vypuknutím vojny medzi Izraelom a Hamasom.

Izrael chce "zaplaviť" Gazu humanitárnou pomocou

Izrael sa pokúsi "zaplaviť" Pásmo Gazy humanitárnou pomocou, ktorá bude do tejto palestínskej enklávy prichádzať z viacerých smerov a rôznymi spôsobmi. Uviedla to izraelská armáda prostredníctvom svojho hovorcu Daniela Hagariho. Informuje agentúra AFP.

"Pokúšame sa túto oblasť zaplaviť, zaplaviť ju humanitárnou pomocou," uviedol Hagari na štvrtkovom tlačovom brífingu so zahraničnými novinármi. Jeho vyjadrenia prichádzajú v čase, keď silnie medzinárodný tlak na Izrael v súvislosti s rastúcimi obavami, že v Gaze vypukne hladomor.

Pomoc bude dopĺňaná aj dodávkami po mori a zo vzduchu

Izraelská armáda vo štvrtok uviedla, že do severnej časti enklávy vstúpilo dovedna šesť nákladných vozidiel s pomocou od Svetového potravinového programu (WFP) cez priechod v bezpečnostnom oplotení známy pod označením "96. brána". V tejto časti Gazy panuje obzvlášť akútny nedostatok potravín.

Podľa Hagariho budú nasledovať ďalšie takéto konvoje a dodávky, ktoré budú prichádzať do Gazy cez rôzne priechody a budú dopĺňané pomocou zhadzovanou zo vzduchu i dodávanou po mori. Hagari však pripustil, že dodanie pomoci do enklávy je len jednou časťou celého problému. Okrem toho je podľa neho je potrebné urobiť viac pre jej spravodlivé a efektívne rozdelenie pre palestínske obyvateľstvo, píše Reuters.

Viac o téme: VojnaHumanitárna pomocIzraelEurópska komisiaHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu