Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vojaci v incidente s humanitárnou pomocou strieľali len na podozrivé osoby, tvrdia Izraelské obranné sily

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

JERUZALEM - Izraelskí vojaci počas incidentu s davom náhliacim sa k humanitárnemu konvoju v meste Gaza, pri ktorom 29. februára podľa úradov riadených hnutím Hamas zahynulo viac než 100 Palestínčanov, strieľali len na približujúce sa podozrivé osoby. Na konvoj neútočili. Vyplýva to z počiatočného vyšetrovania, o ktorom v piatok informovali Izraelské obranné sily (IDF). Informuje o tom agentúra AFP.

"Velenie pri kontrole zistilo, že jednotky IDF nestrieľali na humanitárny konvoj, ale na množstvo podozrivých, ktorí sa blížili k izraelským silám a predstavovali pre nich hrozbu," uviedla izraelská armáda v súvislosti s prebiehajúcim vyšetrovaním. Svetoví lídri vyzvali Izrael na vyšetrenie incidentu, ku ktorému došlo 29. februára. Ministerstvo zdravotníctva riadené Hamasom vtedy tvrdilo, že izraelské jednotky začali strieľať na tisíce ľudí, ktorí sa v meste Gaza zhromaždili okolo konvoja s humanitárnou pomocou. Podľa úradov riadených Hamasom si streľba vyžiadala 115 obetí a najmenej 750 zranených.

Vojaci podľa svedkov začali strieľať do davu, keď sa ľudia priblížili k tankom. Tím Organizácie Spojených národov navštívil zranených v nemocnici deň po incidente a medzi desiatkami hospitalizovaných pacientov hlásil veľký počet strelných zranení. Izraelská armáda v piatkovom vyhlásení uviedla, že okolo konvoja s humanitárnou pomocou sa vtedy zhromaždilo približne 12.000 ľudí. "Počas rabovania došlo k incidentom, ktoré značne poškodili civilistov v dôsledku tlačenice a niektorých ľudí zrazili nákladné autá," dodala. Podľa IDF sa v tom čase nebezpečne približovali k izraelským silám desiatky Palestínčanov, ktorí v danej chvíli začali predstavovať hrozbu. IDF tvrdia, že jej jednotky reagovali na približujúce sa osoby varovnou paľbou. Následne začali strieľať do podozrivých, ktorí aj napriek varovaniu pokračovali v postupe, uzavrela armáda.

Viac o téme: VojaciIzraelIzraelské obranné sily
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu