Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rozhodnutie českej vlády je nevídané, ale pochopiteľné: Možno očakávať, že sa pridajú ďalšie krajiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Rozhodnutie českej vlády prerušiť spoločné rokovania s kabinetom slovenského premiéra Roberta Fica je v novodobých vzťahoch oboch krajín krokom nevídaným, ale s ohľadom na okolnosti pochopiteľným a možno očakávať, že ho po Česku budú nasledovať ďalšie. Napísal to dnes Denník N po stredajšom oznámení českého premiéra Petra Fialu, že sa v najbližších týždňoch alebo mesiacoch neuskutočnia česko-slovenské medzivládne konzultácie. Slovenské médiá zaznamenali nielen rozhodnutie českého kabinetu a slovenské ohlasy naň, ale tiež napríklad vyjadrenie českého expremiéra a šéfa opozičného hnutia ANO Andreja Babiša, ktorý Fialovú vládu v tejto záležitosti kritizoval.

"Nie je dôvod, aby naši partneri a spojenci v štruktúrach EÚ či NATO počúvali, ako je nejaký z reťaze utrhnutý premiér jednej malej krajiny odkázanej na ich podporu urážal a konal v rozpore s ich bezpečnostnými záujmami," uviedol Denník N.

archívne video

Pavel na Pražskom hrade privítal slovenskú prezidentku Čaputovú (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Rozhodnutie českej vlády podľa listu prichádza po mimoriadnom výkone predstaviteľov slovenského kabinetu, keď Fico v súvislosti s vojnou na Ukrajine obvinil Európsku úniu, že jej jediným plánom je podporovať vzájomné zabíjanie Slovanov, a minister zahraničia Juraj Blanár sa následne zišiel v Turecku s ruským kolegom Sergejom Lavrovom. Rusko pred viac ako dvoma rokmi vojensky napadlo Ukrajinu.

"Robert Fico zaklína veľkú časť spoločnosti slovami o suverénnej slovenskej zahraničnej politike, no zahraničná politika sa nerobí len pre domáce publikum. Nemožno donekonečna robiť hanbu, podrývať spoločné ciele a kdesi v salónoch vysvetľovať, že tak robíme, pretože potrebujeme nakŕmiť našich voličov," uviedol list.

Česku prekáža zbližovanie sa slovenskej vlády s Ruskom

Podľa denníka Sme je zrušenie spoločných rokovaní vlád signálom, že Česku prekáža zbližovanie sa slovenskej vlády s Ruskom. Písal tiež o tom, že napäté diplomatické vzťahy medzi Českom a Slovenskom bolo možné pozorovať už minulý týždeň na schôdzke premiérov stredoeurópskych krajín vo formáte V4, kam okrem ČR a Slovenska patrí tiež Maďarsko a Poľsko. Spravodajský portál Aktuality.sk v reakcii na krok Prahy napísal, že české politické vedenie je presvedčené, že už nie je možné zastierať výrazné rozdiely v kľúčových témach zahraničnej politiky.

Slovenský premiér Fico už v stredu tvrdil, že česká vládna garnitúra sa rozhodla ohroziť slovensko-české vzťahy len preto, že má záujem podporovať vojnu na Ukrajine, zatiaľ čo slovenská vláda vraj otvorene hovorí o mieri. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová zase oznámila, že naďalej bude usilovať o upevnenie vzťahov medzi oboma krajinami. Podľa slovenskej opozície nesie zodpovednosť za zrušenie rokovania vlád Ficov kabinet.

Viac o téme: ČeskoVzťahyRobert FicoSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu