Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ďalšie obmedzenia? Zamestnanci železníc a leteckej dopravy začínajú nové kolo štrajkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Zamestnanci železníc a leteckej dopravy v Nemecku začínajú nové kolo štrajkov, ktoré nasledujúce dni výrazne obmedzia dopravu. Zamestnanci požadujú zvýšenie platov, ktoré by im pomohlo zvládať vyššie životné náklady spojené s infláciou. Informuje správa agentúry AFP.

Nemecko v uplynulých mesiacoch zasiahlo množstvo štrajkov v sektore dopravy, štátnej správy a supermarketov. V stredu o 18.00 h začali železničiari 35-hodinový štrajk v nákladnej doprave. Začiatok štrajku v osobnej doprave je naplánovaný na štvrtok o druhej ráno. Dĺžka štrajku má zdôrazniť kľúčovú požiadavku odborového zväzu rušňovodičov GDL, ktorý žiada skrátenie pracovného týždňa z 38 na 35 hodín.

archívne video

Štrajk zamestnancov UniCredit Bank v Bratislave (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Januárový štrajk rušňovodičov spôsobil problémy tisícom cestujúcich. Podľa šéfa GDL Clausa Weselského šlo iba o začiatok "vlny štrajkov". Ďalšie akcie budú podľa neho ohlásené, "keď si budeme myslieť, že je na to správny čas", a nie 48 hodín vopred, ako to bolo v minulosti. Na železnicu ako spoľahlivý dopravný prostriedok sa podľa neho už nemožno spoliehať. Štrajky železničiarov odsúdila železničná spoločnosť Deutsche Bahn, ktorá uviedla, že urobila ústupky prinášajúce 13-percentné zvýšenie platov. 

Letecká spoločnosť Lufthansa v pondelok na sociálnej sieti X uviedla, že odborový zväz Verdi vyzval pozemný personál spoločnosti Lufthansa, aby od štvrtka 4.00 h do soboty 7.10 h vstúpil do štrajku, v dôsledku čoho sa očakávajú rozsiahle dôsledky na letový poriadok. Jednodňový štrajk vyhlásili aj pracovníci bezpečnostných služieb na letiskách vo Frankfurte a Hamburgu. Vo Frankfurte v ten deň zrušia všetky odlety. Februárový jednodňový štrajk personálu spoločnosti Lufthansa postihol približne 100.000 cestujúcich, pričom zrušili 80 až 90 percent letov. 

Viac o téme: DopravaŽelezniceŠtrajkObmedzeniaZamestnanci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu