Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Palubný personál Lufthansy štrajkuje na frankfurtskom letisku: Zruší sa približne 600 letov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Probst)

FRANKFURT NAD MOHANOM - Palubný personál nemeckej spoločnosti Lufthansa vstúpil v utorok nadránom do štrajku na letisku vo Frankfurte nad Mohanom. Oznámila to odborová organizácia palubných sprievodcov (UFO), píše agentúra DPA.

Protestná akcia na najvyťaženejšom nemeckom letisku sa začala o 4.00 h ráno a potrvá do 23.00 h, uviedla hovorkyňa UFO. V dôsledku štrajku sa očakáva zrušenie približne 600 letov, čo tak ovplyvní zhruba 70-tisíc cestujúcich.

archívne video

V SAD Poprad hrozí ostrý štrajk (Zdroj: TASR/František Iván)

V stredu by mal v rovnakých časoch štrajkovať zase palubný personál Lufthansy na letisku v Mníchove. Samotná letecká spoločnosť odhaduje, že táto akcia si vyžiada zrušenie približne 400 letov, čo ovplyvní 50-tisíc cestujúcich.

UFO cez víkend vyzvalo približne 19-tisíc členov palubného personálu Lufthansy a jej dcérskej spoločnosti Lufthansa Cityline, aby vstúpili do štrajku. Odborári požadujú zvýšenie platov takýchto zamestnancov o 15 percent a tiež kompenzačný bonus za infláciu vo výške 3 000 eur.

Lufthansa v súčasnosti čelí viacerým sporom týkajúcim sa miezd zamestnancov. Štrajk pozemného personálu organizovaný odborovou organizáciou Verdi ochromil minulý týždeň veľkú časť osobnej dopravy týchto aerolínii, pričom išlo už o piate kolo ich protestov. Rokovania s Verdi by sa mali obnoviť v stredu.

Palubný personál Lufthansy štrajkuje
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Probst)

Utorňajší štrajk zamestnancov Lufthansy navyše časovo koliduje s 24-hodinovým štrajkom nemeckých rušňovodičov, ktorý sa v prípade nákladných vlakov začal už v pondelok večer a v prípade osobných v utorok o 02.00 h ráno.

Protestnú akciu rušňovodičov zvolalo v nedeľu odborové hnutie GDL. Štátna železničná spoločnosť Deutsche Bahn sa ju v pondelok pokúsila zablokovať súdnou cestou, na súde však neobstála - príkaz na zastavenie štrajku nezískala.

Viac o téme: ŠtrajkNemeckoLufthansaFrankfurt nad MohanomPalubný personál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu