Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Štyri zadržané osoby plánovali útok na koncertnú sieň v Bruseli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Štyri osoby, ktoré cez víkend zadržali v Belgicku pre podozrenia z džihádistického sprisahania, zrejme plánovali bezprostredne hroziaci útok na koncertnú sieň v metropole Brusel. V pondelok o tom informovali federálni prokurátori.

Štvoricu podozrivých - jednu dospelú a tri maloleté osoby - polícia zatkla v nedeľu v súvislosti so správami, ktoré si navzájom posielali o údajnom sprisahaní s cieľom džihádistického útoku. Zadržali ich počas razií na rôznych adresách v Bruseli, ako aj v mestách Ninove, Charleroi a Liege. Pri raziách neobjavili žiadne zbrane ani výbušniny."Podľa prvých zistení (vyšetrovania) sa zdá, že cieľom útoku bola bruselská koncertná sieň, pričom útok bol naplánovaný v priebehu niekoľkých týždňov," uviedli prokurátori.

Dospelý muž údajne plánoval samostatný útok

Nemenovaný zdroj oboznámený s vyšetrovaním podľa AFP povedal, že traja mladiství chceli zaútočiť na bruselský komplex Botanique - jednu najznámejších lokalít v metropole. Dospelý muž údajne plánoval samostatný útok. Obvinili ho z "účasti na činnosti teroristickej skupiny a prijímania opatrení na prípravu útoku".Podľa stanice RTBF došlo v nedeľu k zatýkaniu v rámci policajnej operácie zameranej na pátranie po potenciálne násilníckych osobách s väzbami na islamistický extrémizmus.

Belgické úrady zostávajú v stave najväčšej pohotovosti od džihádistických útokov samovražedných atentátnikov, pri ktorých v roku 2016 prišlo o život 32 ľudí. Vtedy došlo k výbuchom na bruselskom letisku i v mestskom systéme metra.Vlani v októbri zastrelil tuniský občan dvoch švédskych futbalových fanúšikov v Bruseli. Útočníka neskôr smrteľne postrelila polícia, pripomína AFP.

Viac o téme: útok BruselBelgickoKoncertná sieň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu