Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Španielska krajná ľavica chce zakotviť interrupciu ako ústavné právo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MADRID - Španielska krajne ľavicová strana Sumar, ktorá je súčasťou koalície vedenej premiérom Pedrom Sanchézom, v stredu vyhlásila, že chce v ústave zakotviť právo na interrupciu podobne, ako to v pondelok urobilo Francúzsko. Informuje správa agentúry AFP.

"Francúzsko a jeho ženy ukázali, že pokrok je možný a potrebný... Je čas plne garantovať práva všetkých žien," napísala v stredu strana Sumar na sociálnej sieti X. Hovorkyňa strany Aina Vidalová na tlačovej konferencii uviedla, že je načase "pohnúť sa vpred" v tejto otázke. "Pozývame všetky politické strany, s ktorými sme o tejto otázke už rokovali, aby otvorili túto spoločenskú diskusiu," dodala. 

archívne video

Záborská predložila do parlamentu opäť návrh na zmeny v interrupciach (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

V roku 2022 Španielsko kriminalizovalo zastrašovanie alebo obťažovanie žien, ktoré chcú podstúpiť interrupciu. V dôsledku tohto kroku hrozí protipotratovým aktivistom, ktorí sa usilujú presvedčiť ženy, aby nepodstupovali ukončenie tehotenstva, až jednoročné väzenie. 

V roku 1985 krajina dekriminalizovala interrupciu v prípadoch znásilnenia, ak je plod deformovaný alebo ak pôrod fyzicky či psychicky ohrozuje matku. Rozsah zákona rozšírili v roku 2010 tak, aby umožnil interrupciu na požiadanie v prvých 14 týždňoch tehotenstva. Napriek tomuto zákonu mnohí španielski lekári vo verejnom zdravotníctve odmietajú vykonávať interrupcie. Francúzsko sa v pondelok stalo prvou krajinou na svete, ktoré zakotvilo právo na interrupciu do ústavy.

Viac o téme: InterrupciaŠpanielsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu