Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Francúzsko do ústavy zakotví právo žien na interrupciu: Svetová zdravotnícka organizácia to víta

WHO logo
WHO logo (Zdroj: TASR/AP Photo/Anja Niedringhaus, File)

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) privítala v pondelok hlasovanie francúzskeho parlamentu v prospech návrhu zákona, ktorý do ústavy zakotví právo žien na interrupciu. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

"Vítame rozhodnutie Francúzska zabezpečiť práva žien a zachrániť ich životy," napísal na platforme X riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

archívne video

Protest za reprodukčnú spravodlivosť v Košiciach, ktorý sa konal v rámci iniciatívy Nebudeme ticho (Zdroj: TASR/František Iván)

Na spoločnom zasadnutí oboch komôr francúzskeho parlamentu - Národného zhromaždenia i Senátu - na zámku vo Versailles zahlasovalo v pondelok za predmetný návrh 780 zákonodarcov a 72 sa vyslovilo proti. S prehľadom tak prekonali potrebnú trojpätinovú nadpolovičnú väčšinu na jeho schválenie. Podľa médií ocenili zákonodarcovia výsledok hlasovania dlhým potleskom v stoji.

Eiffelova veža bola po prijatí takejto zmeny osvetlená, pričom vyobrazený bol na nej slogan "Moje telo, moja voľba". Francúzsko sa tak v pondelok stalo prvou krajinou na svete, ktoré ženám poskytne explicitnú ochranu v súvislosti s umelým ukončením tehotenstva.

Viac o téme: PotratústavaInterrupciaFrancúzskoWHOSvetová zdravotnícka organizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu