Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kamala Harrisová je pripravená slúžiť: Voliči majú obavy z Bidenovho veku

Kamala Harrisová Zobraziť galériu (3)
Kamala Harrisová (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

WASHINGTON - Viceprezidentka USA Kamala Harrisová vyhlásila, že je pripravená slúžiť ako líderka. Povedala to v interview pre denník Wall Street Journal (WSJ), zverejnenom v pondelok. Medzi americkými voličmi totiž vo volebnom roku silnejú obavy z veku prezidenta Joea Bidena, píše tlačová agentúra AFP.

Harrisová má 59 rokov a dostáva sa pod čoraz väčší drobnohľad verejnosti, či má patričné schopnosti. V prípade, že 81-ročný demokrat Biden nebude schopný vykonávať prezidentskú funkciu alebo odstúpi, Harrisová ho nahradí."Som pripravená slúžiť. O tom netreba pochybovať," odpovedala Harrisová na otázku, či obavy voličov z Bidenovho veku znamenajú, že ich musí presvedčiť o svojich kvalitách a schopnostiach.

Kamala Harrisová
Zobraziť galériu (3)
Kamala Harrisová  (Zdroj: SITA/AP/Meg Kinnard)

Každý, kto ma vidí pri výkone práce, si musí "naplno uvedomiť, že mám schopnosti viesť (krajinu)", uviedla Harrisová.Interview poskytla dva dni pred nelichotivou správou špeciálneho vyšetrovateľa Roberta Hura, v ktorej bol Biden vykreslený ako zábudlivý senior.Hur v záverečnej správe o tom, ako Biden nakladal s tajnými materiálmi, napísal, že prezident nemá byť obvinený. Kriticky dodal, že komisii sa javil ako "dobromyseľný starší muž so zlou pamäťou".

Joe Biden
Zobraziť galériu (3)
Joe Biden  (Zdroj: TASR/AP Photo/Evan Vucci)

Biely dom zareagoval na správu ostro a poznamenal, že Hur vypočúval Bidena, keď bol pod silným tlakom deň po 7. októbri, teda po teroristickom útoku hnutia Hamas na Izrael. Aj Harrisová správu špeciálneho vyšetrovateľa označila za "politicky motivovanú".Harrisová sa čoraz viac angažuje v Bidenovej kampani za znovuzvolenie a zameriava sa na témy ako interrupcie.Prezidentské voľby v USA budú v novembri a očakáva sa, že Biden bude súperiť s Donaldom Trumpom.Republikáni si často berú Harrisovú za svoj terč. Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že niekdajšia senátorka za štát Kalifornia má nízke preferencie, tak ako samotný Biden.

Viac o téme: Prezidentské voľbyUSAJoe BidenKamala Harrisová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu