Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Prezidentské voľby vo Venezuele sa budú konať 28. júla: Súčasný prezident by sa mal uchádzať o ďalšie obdobie

Venezuelský prezident Nicolás Maduro
Venezuelský prezident Nicolás Maduro (Zdroj: SITA/AP Photo/Jesus Vargas)

CARACAS- Prezidentské voľby vo Venezuele sa budú konať 28. júla, oznámila tamojšia Národná volebná rada (CNE). Podľa očakávania by sa mal súčasný prezident Nicolás Maduro uchádzať o ďalšie funkčné obdobie, pričom hlavnú opozičnú kandidátku z účasti na voľbách vylúčili, informuje agentúra AP.

Minulý rok sa Madurova vláda a opozícia pomocou sprostredkovateľov na Barbadose dohodli, že v roku 2024 usporiadajú slobodné a spravodlivé voľby za účasti medzinárodných pozorovateľov. Šéf CNE Elvis Amoroso v utorok informoval, že členovia rady sa jednohlasne dohodli na termíne volieb 28. júla. Venezuelskí zákonodarcovia predtým navrhli viac ako 20 možných dátumov v rozmedzí od polovice apríla až do decembra.

archívne video

Robert Fico o likvidácii politického režimu vo Venezuele

Dohoda z Barbadosu viedla k zmierneniu sankcií uvalených Spojenými štátmi na Venezuelu i k výmene väzňov. Americkej spoločnosti Chervon umožnili obnoviť v tejto juhoamerickej krajine ťažbu ropy. Súčasťou dohody bola aj požiadavka, že venezuelskí opoziční kandidáti sa budú môcť odvolať voči súdnym rozsudkom, ktoré im zabraňovali uchádzať sa o post hlavy štátu.

Venezuelský Najvyšší súd, ktorý je oddaný úradujúcemu prezidentovi, však v januári verdiktom potvrdil, že sa prezidentská kandidátka María Corina Machadová nemôže v tohtoročných voľbách uchádzať o úrad prezidenta.

Minulý rok jej totiž úrady na 15 rokov zakázali vykonávať verejnú funkciu, a to z dôvodu údajných administratívnych nezrovnalostí z čias jej pôsobenia v parlamente. V reakcii na toto rozhodnutie začali USA opäť zavádzať niektoré sankcie voči Venezuele.

Viac o téme: Prezidentské voľbyVenezuelaNicolás Maduro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu