Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Poľsko vyšetruje tri neidentifikované balóny nájdené neďaleko Kaliningradu

(Zdroj: X/AsgardIntel)

VARŠAVA - Poľsko prešetruje tri neidentifikované objekty, ktoré vyzerajú ako meteorologické balóny, nájdené na severovýchode krajiny neďaleko hraníc s ruskou exklávou Kaliningrad. Informuje o tom agentúra AP, ktorá sa odvoláva na utorkové správy poľských médií.

Balóny boli nájdené v oblasti Mazurskej jazernej plošiny vo vzdialenosti 20 až 100 kilometrov od hraníc s Kaliningradom. Na niektorých s nich boli nápisy v cyrilike. Súkromná poľská rozhlasová stanica RMF FM uviedla, že k žiadnemu z nájdených objektov nebolo pripevnené nijaké špeciálne zariadenie. Predstaviteľka polície v meste Szczytno na severovýchode Poľska Emilia Plawska uviedla, že o objektoch upovedomili armádu, ktorá ich preskúma.

archívne video

Summit Vyšehradskej skupiny V4 v Prahe (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

Poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz uviedol, že pravdepodobne ide o meteorologické balóny a incident je tak prešetrovaný ako civilná a nie vojenská záležitosť. Dodal, že o balónoch sa bude hovoriť aj na budúcotýždňovom zasadnutí poľskej bezpečnostnej rady. Hovorca miestnej polície Rafal Jackowski povedal, že v danej oblasti už zaznamenali viaceré incidenty s meteorologickými balónmi. Poľsko je jedným z najväčších podporovateľov Ukrajiny. Od začiatku invázie jej poskytuje vojenskú podporu a prijalo tiež najväčší počet Ukrajincov utekajúcich pred vojnou. Varšava tiež obviňuje Moskvu z toho, že vedie proti Poľsku hybridnú vojnu, pripomína AP.

Viac o téme: PoľskoKaliningradMeteorologické balóny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu