Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Počas vojenského cvičenia v Poľsku zahynul jeden vojak, ďalší je v kritickom stave

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jan Krošlák)

VARŠAVA - Pásové vozidlo prešlo v utorok ráno počas cvičenia poľskej armády dvoch vojakov. Jeden zahynul, ďalší bol s vážnymi zraneniami prevezený do nemocnice. Informujú o tom správy z agentúr PAP a AP.

Tragédia sa stala na vojenskom cvičisku pozemných jednotiek pri obci Drawsko Pomorskie v Západopomoranskom vojvodstve na severozápade Poľska, uviedol Tomasz Zygmunt z vojenskej polície v Štetíne. Dodal, že druhého zraneného vojaka vrtuľník v kritickom stave previezol do nemocnice.

archívne video

V centre výcviku Lešť sa koná najväčšie medzinárodné vojenské cvičenie SLOVENSKÝ ŠTÍT 2023 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Hovorca 1. varšavskej obrnenej brigády Jacek Piotrowski pre PAP uviedol, že nehoda sa stala počas rutinného cvičenia, ktoré nie je spojené s manévrami Dragon-24. Tie prebiehajú viac než 200 kilometrov východne od miesta nehody a sú súčasťou rozsiahlejšieho cvičenia jednotiek NATO pod názvom Steadfast Defender-24.

Manévre Dragon-24 sa odohrávajú neďaleko obce Korzeniowo, približne 100 kilometrov južne od Gdansku. Približne 20-tisíc vojakov NATO z desiatich členských krajín aliancie počas nich v pondelok nacvičovalo prekročenie najdlhšej poľskej rieky - Visly. Súčasťou cvičenia je stavba pontónového mosta, ktorá preveruje pripravenosť a schopnosť spolupráce pozemných, námorných, vzdušných a kybernetických jednotiek počas vojenskej krízy. Manévre Steadfast Defender-24 sú najväčším obranným cvičením NATO od konca studenej vojny.

Viac o téme: VojaciVojenské cvičenieNATOPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu