Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Raketa Falcon odštartovala so svojou štvorčlennou posádkou k Medzinárodnej vesmírnej stanici

Na snímke z videozáznamu NASA veliteľ Matthew Dominick (vpravo dole) a pilot Michael Barratt štartujú ku Medzinárodnej vesmírnej stanici v kapsule SpaceX v nedeľu 3. marca 2024 z Kennedyho vesmírneho strediska na Cape Canaveral, Florida. Zobraziť galériu (2)
Na snímke z videozáznamu NASA veliteľ Matthew Dominick (vpravo dole) a pilot Michael Barratt štartujú ku Medzinárodnej vesmírnej stanici v kapsule SpaceX v nedeľu 3. marca 2024 z Kennedyho vesmírneho strediska na Cape Canaveral, Florida. (Zdroj: SITA/NASA prostredníctvom agentúry AP)

WASHINGTON - Raketa americkej spoločnosti SpaceX s troma americkými astronautmi a ruským kozmonautom odštartovala v noci na pondelok k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Informuje o tom správa z agentúry AP.

Nosná raketa Falcon vzlietla z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride o 22.53 h miestneho času (4.53 SEČ). Na jej palube sú traja astronauti amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Matthew Dominick, Michael Barratt a Jeanette Eppsová a kozmonaut ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Alexandr Grebenkin.

archívne video

Deň ESA na Slovensku prilákal do Košíc osobnosti vesmírneho výskumu a vývoj (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Posádka by sa mala dostať k ISS v utorok, na stanici nahradí astronautov z USA, Dánska, Japonska a Ruska. Štart rakety Falcon sa mal pôvodne uskutočniť 1. marca, no bol odložený pre nepriaznivé počasie. V nedeľu večer takmer došlo k ďalšiemu odkladu, keďže v tesnení kapsule firmy SpaceX bola nájdená malá trhlina, ktorá však nakoniec misiu Crew-8 neohrozila.

Na snímke z videa NASA raketa Falcon spoločnosti SpaceX štartuje smerom k Medzinárodnej vesmírnej stanici zo štartovacej rampy 39-A v nedeľu 3. marca 2024 v Kennedyho vesmírnom stredisku na Cape Canaveral, Florida.
Zobraziť galériu (2)
Na snímke z videa NASA raketa Falcon spoločnosti SpaceX štartuje smerom k Medzinárodnej vesmírnej stanici zo štartovacej rampy 39-A v nedeľu 3. marca 2024 v Kennedyho vesmírnom stredisku na Cape Canaveral, Florida.  (Zdroj: SITA/NASA prostredníctvom agentúry AP)

Posádka strávi na ISS približne šesť mesiacov. Bude tam vykonávať rôzne experimenty vrátane použitia kmeňových buniek na vytvorenie organoidov - umelo pestovaných más buniek pripomínajúcich orgány - na štúdium degeneratívnych chorôb, pričom využije prostredie mikrogravitácie na umožnenie trojrozmerného rastu buniek, ktorý na Zemi nie je možný. Po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022 zostáva vesmír ojedinelou oblasťou spolupráce medzi Spojenými štátmi a Ruskom.
 

Viac o téme: VesmírRaketaŠtartISSNASAFalconSpaceXMedzinárodná vesmírna stanica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu