Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kozmická loď Sojuz MS-25 s trojčlennou posádkou odštartovala k ISS

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/Roscosmos space corporation via AP)

BAJKONUR - Komická loď Sojuz-MS25 v sobotu odštartovala z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS vynesie trojčlennú posádku, informujeme podľa správy agentúry DPA.

Nosná raketa odštartovala o 13.36 h SEČ. Pôvodne mala letieť už vo štvrtok, let však dvadsať sekúnd pred štartom odvolali pre technické problémy, píše DPA. Sojuz by sa by sa s ISS mal spojiť v pondelok. Posádku tvoria bieloruská kozmonautka Maryna Vasilevska, astronautka NASA Tracy Dysonová a ruský kozmonaut Oleg Novicky. Vasilevska sa stala prvou Bieloruskou vo vesmíre.

Kozmická loď Sojuz MS-25
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Roscosmos space corporation via AP)

Táto 33-ročná kozmonautka pracuje pre bieloruskú leteckú spoločnosť Belavia ako inštruktorka. Počas svojho dvojtýždňového pobytu na ISS má uskutočniť experimenty a zhotoviť fotografie zemského povrchu. Na Zem sa vráti začiatkom apríla kozmickou loďou Sojuz MS-24 spolu s Novickym a americkou astronautkou Loral O’Hara. Pre Dysonovú je to tretí a pre Novického štvrtý let do vesmíru, dodáva DPA. ISS je jedným z mála spoločných projektov USA a Ruska, ktoré zostali zachované aj po vypuknutí ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022. Ruské a americké vesmírne agentúry sa vlani v decembri dohodli na predĺžení spoločných letov na ISS do roku 2025.

Viac o téme: ŠtartISSMedzinárodná vesmírna stanicaSojuz MS-25
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu